Міністр закордонних справ та Світовий Конгрес Українців обговорили шляхи протидії коронавірусу та російській агресії

від Стожари

«Україна і закордонні українці складають одне тіло народу України, і в часи великих викликів збройної агресії РФ та пандемії коронавірусу потрібен новий рівень не лише діалогу, а й взаємодії МЗС зі Світовим Конгресом Українців, об’єднання зусиль у протидії подвійній агресії», – вважає міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Таке переконання він висловив у четвер, 19 березня, під час телефонної розмови з Президентом Світового Конґресу Українців (СКУ) Павлом Ґродом, повідомляє пресслужба МЗС.

Міністр зазначив, що пріоритети СКУ, озвучені Павлом Ґродом, – захист України від російської агресії, розбудова економічно потужної України, яка рухається євроатлантичним шляхом, а також розбудова впливових і свідомих українських громад – є також пріоритетами для нього і всього МЗС України.

«Ви пам’ятаєте час, коли я працював у міністерстві закордонних справ у 2014-2016 роках і приділяв значну увагу закордонному українству. Тепер, на посаді міністра, я прагну заснувати нову політику, яка врахує особливості кількох хвиль еміграції, продовжить все, що ефективно працювало раніше, перегляне та поліпшить механізми взаємодії всюди, де її раніше не було», – заявив він, звертаючись до Президента СКУ.

Дмитро Кулеба першочергово звернувся до провідників закордонного українства з проханням підтримати зусилля МЗС з допомоги громадянам України та їхнього повернення додому в умовах, коли через пандемію коронавірусу припинене регулярне транспортне сполучення. Він також попросив допомоги СКУ в пошуку та закупівлі медичних препаратів та обладнання, необхідних в умовах протидії поширенню коронавірусу. Міністр передав СКУ відповідний лист потреб України.

Міністр також зазначив, що нині Україна знаходиться в умовах подвійної агресії — збройного нападу Росії, що триває, і пандемії коронавірусу, яка щойно розпочалася. Він закликав провідників СКУ залучити мережу українства по всьому світу, аби протидіяти спробам РФ в умовах пандемії послабити санкції з «гуманітарних міркувань», адже вони можуть бути зняті лише після того, як Росія згорне свою агресію проти нашої держави.

Міністр закордонних справ України також детально обговорив з провідниками СКУ логіку зусиль, які Україна докладає задля пошуку мирного врегулювання на Донбасі в рамках нормандського переговорного процесу та мінських консультацій.

Крім того, співрозмовники домовилися спільно працювати над розв’язанням візових питань, які виникають у зв’язку з запровадженням обмежувальних заходів через пандемію.

Віце-президенти СКУ Стефан Романів та Андрій Футей, які були учасниками розмови, також підтримали формат тісного співробітництва з посольствами України для реалізації вищезазначених пріоритетів. За словами Дмитра Кулеби, “фейки, дезінформація та паніка можуть мати не менш руйнівні наслідки, ніж сам коронавірус”. Співрозмовники погодилися, що в нинішніх умовах дуже важливо, аби українці всередині країни та за кордоном покладалися на офіційні джерела інформації. Вони домовилися сприяти розповсюдженню достовірної інформації.

Схожі публікації

Залишити коментар