Культурна дипломатія: Babylon Villeneuve організовує покази українського документального кіно в Парижі і не тільки

Babylon Villeneuve — франко-український культурний проект по організації кінопоказів українських документальних фільмів у Франції, що реалізовується кінематографістами Babylon’13 у партнерстві з Maison Ukrainienne та Об’єднанням українців Франції (UUF). 

Зокрема, проект Babylon Villeneuve 2024 співфінансується програмою ZMINA: Rebuilding, створеною за підтримки Європейського Союзу в рамках спеціального конкурсу заявок на підтримку українських переселенців та українського культурного і креативного секторів, за підтримки МБФ “ІЗОЛЯЦІЯ”, Trans Europe Halles та Malý Berlín.

Культурна дипломатія: Babylon Villeneuve організовує покази українського документального кіно в Парижі і не тільки

На сайті проекту зазначається: “Наша ціль — поширювати українське кіно та мистецтво серед франкомовної аудиторії, розповідати правду про Україну європейцям та зміцнювати культурну дипломатію між Україною та Францією”.

“Стожари” поспілкувалися з президентом асоціації Maison Ukrainienne Максимом Бондаренко. Він киянин, який вже понад 10 років мешкає у Франції, працює у банківській сфері, займається трейдингом та фондовими ринками в головному офісі Crédit Agricole в Парижі. 

Maison Ukrainienne — французька неприбуткова організація, яка допомагає українським біженцям знайти новий дім у Паризькому регіоні, збирає пожертви для української армії та поширює інформацію про поточну ситуацію в Україні серед французької громадськості. На початку 2022 року у  Вільнев-ла-Гарен (Villeneuve-la-Garenne) великий будинок, який належить одному із засновників Maison Ukrainienne, став справжнім прихистком для багатьох українців. А перші місяці війни там знайшли прихисток 6 сімей біженців, що прибули до Франції наприкінці лютого. З вуст у вуста інформація про Український Дім поширювалася в регіоні, а громада зростала завдяки людям з Парижа, Вільньова, Крейля, Койє, Еньєна та Сен-Дені, які об’єдналися, щоб допомогти більшій кількості українців. Зараз для тих українських біженців вже знайшлося більш стабільне житло, але досі існує громада, яка утворилася коли дім прихистив людей, тож люди одне одному й досі допомагають в цій асоціації.

“Стожари”: Ваша Асоціація існує 2022 року. Розкажіть будь ласка з чого все почалося?

Максим Бондаренко: 

ВАВИЛОН’13 — це українська група кінематографістів, яка можлива лише в громадянському суспільстві. Вони зібралися після силового розгону студентів на Майдані Незалежності (Київ) у листопаді 2013 року. За ці роки ними створено понад 400 фільмів, про становлення в Україні громадянського суспільства та про боротьбу українців за свободу та незалежність. Сьогодні ця група налічує понад 100 активістів: кінорежисери, оператори, звукорежисери, продюсери, монтажери, перекладачі тощо.

“У кожного з нас різний вік, досвід, стиль роботи та режисерське бачення. Але нас об’єднують спільні цінності та бажання змінити наше суспільство через кіно”, – пишуть вівилонівці.

Покази, організовані Babylon Villeneuve, йдуть лише з українською озвучкою, при цьому вони завжди супроводжуються якісними французькими субтитрами.

“Стожари”: На скільки часто ви проводите кінопокази? На прикладі нещодавніх івентів, розкажіть, будь ласка, якою є культурна програма такого заходу?

Максим Бондаренко: 

Усі 100% зібраних з квитків, донатів та благодійних мистецьких аукціонів коштів, як повідомили в асоціації, були направлені на актуальні цільові збори для захисників України — їхніх друзів кінематографістів, які через війну були змушені тимчасово відкласти свої камери та призупинити кар’єри. Також частину донатів ми направили зоозахисникам ВетЕвак, які рятували тварин після затоплення Каховської греблі. Донором проекту Babylon Villeneuve у 2023-му році був Prague Civil Society Centre.

Культурна дипломатія: Babylon Villeneuve організовує покази українського документального кіно в Парижі і не тільки - фото 5

 Також на сайті організації розповідається: “Усі наші покази відбуваються у найкращих кінотеатрах Франції та Бельгії та завершуються живою бесідою з авторами фільмів. Наші покази також супроводжуються виставками українських та французьких митців, чиї роботи співзвучні темам показаних фільмів. Крім того, ми влаштовуємо після показів справжні франко-українські вечори, де глядачі знайомляться та обмінюються думками у вільній атмосфері — під українські страви, українське вино та українську музику. Ми прагнемо щоб українська культура стала вагомою частиною французького культурного контексту, та щоб французи не тільки знали про Україну, але і емоційно долучились до українців. Адже саме через відверте та образне документальне кіно та живе спілкування можна безпосередньо пережити те, що не побачиш у новинних стрічках та соцмережах”.

Так, зокрема, вони показували українські фільми у легендарному історичному кінотеатрі Studio 28 в серці Монмартра, а також в паризьких кінотеатрах L’Arlequin, Nouvel Odéon та в брюссельскому Cinéma Aventure.

Також вавілонівці демонстрували в Парижі виставку “Навіть у темні часи є світло” українських ілюстраторів об’єднання Pictoric, та колажів, що поєднують персонажів класичного живопису з героями української сучасності французької мисткині Fanny Lechevalier.

Асоціація La Maison поки що не робила покази ігрового кіно. За словами пана Максима, ними були огранізовані покази лише документальних фільмів та альманахів (збірників короткометражок): “Поки що не планували виходити на ігрове, але побачимо”.

Протягом цього сезону заплановано ще 4 покази. Всі анонси можна відслідковувати в соцмережах.

“Стожари”: Скільки людей налічує ваша асоціація, саме команда? Чи вистачає сил на ефективне розміщення анонсів? 

Максим Бондаренко: “Наша основна команда зараз складається з десь шести людей, з яких на волонтерській основі працюють три людини. Звичайно, інколи люди змінюються. У на є зараз комунікаційний менеджер, що відповідає за зв’язки з пресою, взаємодією із сайтами анонсів, групами в соцмережах і так далі. Поки що ми не все ще охопили, не все встигаємо…”

“Стожари”: Чи могли б ви поділитися своїми спостереженнями, стосовно специфіки французької аудиторії, як вони сприймають наше кіно?

Максим Бондаренко: 

Культурна дипломатія: Babylon Villeneuve організовує покази українського документального кіно в Парижі і не тільки - фото 8

В асоціації уточнюють, перший великий показ в Парижі, що відкрив новий сезон 2024-го року відбувся 3-го травня у кінотеатрі Cinéma les 7 Parnassiens (98 Boulevard du Montparnasse, Paris), а наступні покази будуть з інтервалом близько місяця до кінця листопада. Фільмом-відкриття сезону став фільм “Поема для маленьких людей” Івана Сауткіна. Це непересічний чутливий документальний фільм виробництва Babylon’13, що розповідає про людей які пережили окупацію в Чернігівській області України та про волонтерів, які евакуюють малозахищених людей з прифронтових територій. Цей фільм був номінований на нагороду HUMAN:RIGHTS AWARD данського кінофестивалю CPH:DOX 2024.

“Стожари”: Також хотілося б уточнити географію – по яких містах та регіонах ви вже проводили покази кіно. Та для тих українських асоціацій, які зацікавлені у співпраці з вами, бажають влаштувати подібний кінопоказ – розкажіть детальніше організаційну частину, який порядок дій, як це працює?

Для співпраці з проектом Babylon Villeneuve та пропозицій пишіть в дірект, FB, Instagram, або на пошту — [email protected].

fb.com/babylon.villeneuve

instagram.com/babylon.villeneuve

Культурна дипломатія: Babylon Villeneuve організовує покази українського документального кіно в Парижі і не тільки - фото 17

Схожі публікації

Залишити коментар