Українську дипломатку Солоніну звинувачують у недбалості до дітей-сиріт запрошених до Парижу

Днями у соцмережах опублікували резонансний допис, в якому відому волонтерку і почесного консула України в Домініканській Республіці Ілону Солоніну звинуватили в тому, що вона недбало поставилась до українських сиріт. 

Про це написала українка Крістіна Гомес, яка мешкає у Франції та надала у себе притулок для дітей-учасників програми. Також вона опублікувала у Facebook відео з місця подій.

Ці діти з Миколаєва, втратили на фронті когось із батьків. Фонд “Культурна дипломатія”, яким керує пані Солоніна, запросив їх у цю “розважальну” подорож до Парижу та до місцевого Діснейленду. Проте, як зазначають очевидці події, подорож стала для них тяжким випробуванням, буквально знущанням з боку організаторів.

Так Крістіна Гомес, розповіла, що 22 травня діти з Миколаєва поїхали з Парижу за кошт Бурака Травел. Проте надалі виявилось, що організатори не запланували для них належних умов проживання та харчування – в результаті малеча отримала стрес і страшенну втому.

У мережі з’явилися світлини та відео, де видно, як втомлені українські діти тиняються по нічному Парижу, прикривши себе від холоду тоненькою ковдрою та навіть прапором України:

На фото що ви бачите вони сидять на площі Конкорд о третій ночі після поїздки в Дісней, замерзлі та в сльозах. Не маючи змоги викликати таксі, їх супроводжуюча попросила мене забрати дітей та відвезти додому. Як це сталося? Справа в тому, що Ілона покинула їх о 11 ранку, тільки-но завівши дітей в Діснейленд. Без їжі, із двома супроводжуючими з міста Миколаєва, що не знали ані французької, ані англійської“, – заявляє жінка.

Українську дипломатку Солоніну звинувачують у недбалості до дітей-сиріт запрошених до Парижу

Зі слів Крістіни, квитків до Діснейленду пані Солоніна також не придбала – їх та проїзні купили супроводжуючі.

Діти привезли з собою підписаний український прапор – але не захотіли віддати його Ілоні. Діти наших загиблих воїнів та воїнів, що зараз перебувають на нульових позиціях, так чекали на поїздку до Парижа, повертаються додому виснажені та розчаровані. Мені соромно перед цими дітьми і я попросила вибачення в них. Вибачення не просить тільки Ілона, так званий почесний консул домініканської республіки… А завтра вона знов буде плакатися, що їй потрібні гроші на допомогу дітям війни. Прямо зараз вона очікує на черговий транш. І це має припинитися“, – пише далі пані Гомес.

І це в той час, коли у Фонді чітко і ясно транслюють одне: “головне для організаторів – надати гарантії безпечного та безтурботного перебування дітей у Франції”.

“Даною ситуацією вже опікуються офіційні особи”, – підкреслила пані Гомес.

Варто зауважити, що офіційне звернення від українських асоціацій Франції зі скаргою на роботу консула України в Домініканській Республіці Ілону Солоніну та БФ “Культурна дипломатія” було надіслане, зокрема й Голові Миколаївської обласної військової адміністрації Віталію Кіму.

Ситуацію з Фондом Солоніної та діяльність консулки прокоментувала відома українська ативістка в інфопросторі Франції,  експерт телеканалу LCI Алла Поеді, яка поспілкувалася з очевидцями.

З’ясувалося, що вона не забезпечує дітей нічим. Ці родини, куди вона дітей поселяє – не зрозуміло, як вона їх знаходить, які критерії відбору. У Франції це так не працює – тут все доволі суворо, особливо справи, що стосуються дітей. Необхідні виписки з суду, аби перевірити що у всіх членів сімʼї яка є кандидатом на прийом дитини, немає кримінальних проваджень, тощо”, – розповіла пані Поеді. 

Українську дипломатку Солоніну звинувачують у недбалості до дітей-сиріт запрошених до Парижу - фото 4

Вона уточнила, що очевидці діянь Солоніної наразі намагаються виявити більше фактів ймовірних схем «консулки». Пані Поеді дізналася від активістів, що це вже не першй випадок, коли програма “Діти війни” та Солоніна мають проблеми з організацією приїзду дітей. Більше того, як стало відомо, фонд «дипломатки» не оприлюднює ніякої звітності.

“Мені розповіли про останню поїздку для дітей з Миколаєва, там нібито від адміністрації чи від міста було виділено якісь кошти на харчування дітей. Проте дітей годували ті люди, з якими вони жили, їх ніхто про це не попередив“, – додає пані Поеді.

Що відомо про фонд Ілони Солоніної БФ “Культурна дипломатія”, намагалися також з’ясувати журналісти Стопкор.

Так на офіційній сторінці фонду в Instagram оприлюднена інформація щодо основних напрямів благодійної організації та коротка біографія його засновниці.

Президенткою Благодійного фонду “Культурна дипломатія” є почесна консулка України в Домініканській республіці Ілона Солоніна. Вона також є представницею торгово-промислової палати України в Домініканській республіці, волонтеркою Міжнародного штабу допомоги українцям та власницею туристичного бізнесую.

У мережі є інформація про те, що на початку повномасштабного вторгнення Ілона переїхала до Франції, що може вважатися доказом того, що вона проживає у Парижі як біженка. Вона нібито відвідує значну кількість благодійних заходів в різних французьких містах — від Парижа до Канн, де налагоджує співпрацю заради проєкту “Культурної дипломатії”, користуючись посадою консулки.

За даними з відкритих реєстрів, фонд зареєстровано як фірму ще 15 серпня 2022 року у Львові. Він надає послуги з іншої соціальної допомоги без забезпечення проживання. Проте офіційна сторінка в Instagram створена лише у січні 2024 року.

Повідомляється, що від початку повномасштабного вторгнення фонд просуває активний рух лідерства серед жінок під час війни та займається волонтерською діяльністю. Зокрема, йдеться і про допомогу дітям військових, дітям загиблих героїв України та дітям з особливим потребами.

Проте у мережі не так багато інформації щодо діяльності фонду. 

Раніше ми також писали про українську діаспорянку пані Аллу Поеді (Alla Poedie), зараз вона є редактором французького телеканалу LCI.

Схожі публікації

Залишити коментар