У Німеччині при університетах відкриють центри українських досліджень

від Стожари

При університетах Франкфурта-на-Одері і Регенсбурга з’являться центри українських досліджень.

Центри українських досліджень мають на меті поширити у Німеччині знання про Україну і скоординувати німецьких дослідників у сферах соціальних і гуманітарних наук, які займаються Україною, а також налагодити зв’язки з науковцями в Україні. Спільні дослідження, якими опікуватимуться центри, будуть презентовані як у фахових колах, так і широкому загалу. Покращувати знання про Україну, за задумом DAAD, мають не останньою чергою й представники німецьких інституцій, які у майбутньому будуть залучені до повоєнної відбудови України.

Кошти на підтримку міждисциплінарних центрів українських досліджень виділило Міністерство закордонних справ Німеччини. Допомога надаватиметься через Німецьку службу академічних обмінів (DAAD).

В рамках конкурсу серед німецьких університетів, які хотіли відкрити центри українських досліджень, DAAD визнала переможцями Університет Регенсбурга, а також консорціум, очолюваний університетом Віадріна у Франкфурті-на-Одері.

Невдовзі після другої річниці російського нападу на Україну ми як DAAD даємо цією підтримкою чіткий сигнал співпраці і солідарності. Обидва центри посилять знання про Україну у Німеччині й інтенсивно співпрацюватимуть при цьому з партнерами в Україні“, – зазначив президент DAAD Йойбрато Мухерджі, слова якого наведені у пресрелізі, поширеному у четвер, 29 лютого у соцмережах українського представництва служби академічних обмінів.

Переможці конкурсу отримають 750 тисяч євро на розбудову центрів українських досліджень вже цього року, решту коштів – протягом наступних трьох років. Міждисциплінарний центр постане на базі проєкту “Простір міркувань про Україну” (Denkraum Ukraine) у Регенсбурзі та консорціуму, до якого, крім Університету Віадріна у Франкфурті-на-Одері, входять також низка вищих шкіл та наукових центрів Берліна.

Війна Росії проти України показала, що нам у Німеччині потрібно більше знань про Східну Європу і, зокрема, про Україну. Відбудова країни і зближення України з Європейським Союзом вимагають і від нас поглиблених знань про історію, політику, економіку і суспільство України. Обидва центри робитимуть для цього важливий внесок“, – наголосив президент DAAD Йойбрато Мухерджі.

Схожі публікації

Залишити коментар