Парламент Естонії ухвалив заяву на підтримку створення спецтрибуналу для РФ

від Стожари

Парламент Естонії ухвалив заяву з вимогою притягнути до відповідальності осіб, причетних до скоєння злочину агресії проти України, і закликом створити міжнародний спеціальний трибунал під егідою ООН.

Про це повідомляє ERR.

Зазначається, що після майже тригодинного обговорення за ухвалення заяви проголосували 85 депутатів.

У документі зазначається, що агресивна війна Російської Федерації проти України є найжорстокішим актом агресії у Європі з часів Другої світової війни, який потребує адекватної правової реакції. Водночас злочин агресії є найтяжчим міжнародним злочином, що лежить в основі всіх інших, які вже були та вочевидь будуть скоєні проти України.

“Обов’язок держав по всьому світу – крім притягнення до відповідальності осіб, які вчинили акти геноциду, злочини проти людяності та воєнні злочини, також притягнути до відповідальності тих, хто спланував, підготував, створив умови та вчинив злочин агресії щодо України”, – йдеться у заяві.

Водночас естонські депутати наголошують, що без суду над особами, які вчинили злочин агресії, “неможливо досягти справедливого та стійкого миру в Україні та у всій Європі”.

За їхніми словами, для суду над керівництвом Російської Федерації, яке скоїло злочин агресії, необхідно створити міжнародний спеціальний трибунал під егідою Генеральної Асамблеї ООН.

Рійгікогу включає створення та забезпечення початку роботи міжнародного спеціального трибуналу для здійснення провадження щодо злочину агресії проти України до пріоритетів зовнішньої політики Естонії.

Парламент також закликає уряд і президента Естонії порушувати це питання на всіх зустрічах з урядами інших держав, у всіх міжнародних організаціях, членами яких є Естонія, на всіх міжнародних форумах, а також зміцнювати співпрацю з урядом України щодо розслідування злочину агресії та притягнення злочинців до відповідальності.

“Рійгікогу закликає уряди та парламенти по всьому світу, особливо союзників Естонії, активно підтримувати створення міжнародного спеціального трибуналу під егідою Генеральної Асамблеї ООН”, – сказано у заяві.

Схожі публікації

Залишити коментар