Україна – головне питання порядку денного Мюнхенської конференції з безпеки

від Стожари

Сьогодні, 16 лютого стартує Мюнхенська безпекова конференція. Понад 150 світових лідерів збираються в Німеччині, щоб обговорити проблеми у сфері глобальної безпеки. Допомога Україні буде однією з ключоих тем.

Понад 150 світових лідерів збираються в Німеччині, щоб обговорити проблеми у сфері глобальної безпеки, серед яких збройні конфлікти й кліматичні зміни та масова міграція через них, тероризм, кібератаки.

Серед запрошених – лідери країн ЄС, високопосадовці США, серед яких держсекретар Ентоні Блінкен, віцепрезидентка Камала Гарріс. Також захід відвідають генсек НАТО Єнс Столтенберг, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Хоча повний список учасників до початку конференції не оголошувався, західні ЗМІ писали, що відвідати Мюнхен збираються президент Ізраїлю Ісаак Герцог, прем’єр-міністр Палестини Мохаммад Штайєх, президент Азербайджану Ільхам Алієв, міністр закордонних справ М’янми Зін Мар Аунґ.

Крім того, цього року на конференції буде більше представників країн Глобального Півдня та дискусій з ними. Очікується участь Латинської Америки та Південно-Східної Азії – регіонів, які в попередні роки були недостатньо представлені.

Глава конференції Крістоф Хойсген повідомив, що очікує також на присутність високопоставлених китайських чиновників.

А от урядовців від Росії на MSC не буде, як і торік. Проте неурядові організації обох країн отримали запрошення.

Торік головною темою конференції була загроза світовій безпеці на тлі повномасштабного вторгнення рф в Україну. Цього року Україна також буде однією з провідних тем, але на рівні з Близьким Сходом.

Президент України має виступити у другий день Мюнхенської конференції 17 лютого. Раніше Володимир Зеленський повідомив, що на MSC 2024 Україна представить своє бачення 2024 року.

Україна представить своє бачення цього року. І багато в чому вирішального року – тих перспектив, які є в усіх нас, у всіх вільних націй, і які точно не мають бути втрачені“, – анонсував він.

Схожі публікації

Залишити коментар