«Напад Російської Федерації — це не лише регіональна проблема, а й загроза для міжнародного миру», – Таяні, міністр закордонних справ Італії

від Стожари

Італія, офіційна назва – Італійська Республіка – держава, що розташована у південно-центральній Європі і вважається частиною західної Європи. Країна посідає високі місця у рейтингах очікуваної тривалості життя, якості життя, охорони здоров’я та освіти. Італія відіграє значну роль у регіональній та глобальній економічній, військовій, культурній та дипломатичній політиці; є водночас регіональною потугою та великою державою. Італія використає своє головування у «Групі семи» (G7), щоб кинути виклик зростаючим уявленням про те, що Росія перемагає в Україні та що Захід втомився від війни.

Антоніо Таяні, заступник голови Ради міністрів, міністр закордонних справ та міжнародного співробітництва Італійської Республіки, в авторській статті від 05.02.2024 окреслює основні напрями й зусилля Італії під час головування в G7, яку оприлюднив ресурс «ZN.UA». Редакція СТОЖАРИ нижче подає основні тези матеріалу.

Нові конфлікти та глобальні загрози наразили на ризик міжнародний порядок, що ґрунтується на правилах, побудований після Другої світової війни.

2024 року Італія має честь головувати в G7 — групі, організованій відповідно до спільних цінностей демократії, плюралізму та поваги до прав людини. Як член-засновник Європейського Союзу та сьомий за величиною донор до регулярного бюджету ООН і бюджету миротворчих операцій ми й далі зміцнюватимемо цю неоціненну координаційну платформу для забезпечення злагоджених і стійких відповідей на виклики сучасності та максимальної взаємодії з іншими міжнародними гравцями.

Найпершим пріоритетом італійського головування буде повага до міжнародного порядку, що ґрунтується на правилах і Статуті ООН, — цей порядок зазнав глибоких потрясінь унаслідок російської агресії проти України.

Безумовно, ситуація в Україні залишатиметься одним із головних пріоритетів «Групи семи». Жорстокий напад Російської Федерації — це не лише регіональна проблема, а й загроза для міжнародного миру та безпеки. Це впливає на всіх нас. Увесь світ постраждав від цього грубого порушення міжнародного права.

Україна може розраховувати на нас і нашу відданість справедливому й тривалому миру, а також нашу підтримку в подальшому розвитку Формули миру президента Володимира Зеленського. Емблемою нашого головування є оливкове дерево — загальновизнаний символ миру.

Протягом нашого головування G7 знову підтвердить свою непохитну підтримку Києва в політичній, безпековій і фінансовій сферах. Ми також зосередимося на відбудові та закладемо основи для проведення Ukraine Recovery Conference, яку Італія прийматиме 2025 року та яка стане продовженням Конференції з відновлення України, організованої в Римі 2023 року.

2024 року Посольство Італії в Україні відповідатиме за координацію та спрямування діяльності Групи послів країн G7 з підтримки України. Група й далі надаватиме всебічну підтримку уряду та народу України на шляху реалізації внутрішніх реформ, приділяючи особливу увагу посиленню верховенства права, боротьбі з корупцією, судовій реформі, децентралізації, сприянню демократії та переходу до «зеленої» економіки.

Окрім ситуації у Середземномор’ї та на Близькому Сході, під час нашого головування ми також зосередимося на найактуальніших глобальних викликах, серед яких — зміни клімату, продовольча та енергетична безпека, нелегальна міграція та вимушені міграційні процеси, а також можливості та ризики, пов’язані зі штучним інтелектом. Ми стоїмо на порозі «нової промислової революції», яка може запропонувати надзвичайні можливості, сприяти безпеці й добробуту планети, якщо нею належно скористатися, але ми не можемо ігнорувати не менш вагомі ризики, пов’язані з цифровим переходом.

Як країна, що головує в G7, ми координуватимемо зусилля та співпрацюватимемо у пошуку рішень. Ми розраховуємо на підтримку наших партнерів і союзників, включно з Україною, для досягнення успіху.

Схожі публікації

Залишити коментар