«Напад Російської Федерації — це не лише регіональна проблема, а й загроза для міжнародного миру», – Таяні, міністр закордонних справ Італії

від Стожари

Італія, офіційна назва – Італійська Республіка – держава, що розташована у південно-центральній Європі і вважається частиною західної Європи. Країна посідає високі місця у рейтингах очікуваної тривалості життя, якості життя, охорони здоров’я та освіти. Італія відіграє значну роль у регіональній та глобальній економічній, військовій, культурній та дипломатичній політиці; є водночас регіональною потугою та великою державою. Італія використає своє головування у «Групі семи» (G7), щоб кинути виклик зростаючим уявленням про те, що Росія перемагає в Україні та що Захід втомився від війни.

Антоніо Таяні, заступник голови Ради міністрів, міністр закордонних справ та міжнародного співробітництва Італійської Республіки, в авторській статті від 05.02.2024 окреслює основні напрями й зусилля Італії під час головування в G7, яку оприлюднив ресурс «ZN.UA». Редакція СТОЖАРИ нижче подає основні тези матеріалу.

«Напад Російської Федерації — це не лише регіональна проблема, а й загроза для міжнародного миру», – Таяні, міністр закордонних справ Італії

Нові конфлікти та глобальні загрози наразили на ризик міжнародний порядок, що ґрунтується на правилах, побудований після Другої світової війни.

2024 року Італія має честь головувати в G7 — групі, організованій відповідно до спільних цінностей демократії, плюралізму та поваги до прав людини. Як член-засновник Європейського Союзу та сьомий за величиною донор до регулярного бюджету ООН і бюджету миротворчих операцій ми й далі зміцнюватимемо цю неоціненну координаційну платформу для забезпечення злагоджених і стійких відповідей на виклики сучасності та максимальної взаємодії з іншими міжнародними гравцями.

«Напад Російської Федерації — це не лише регіональна проблема, а й загроза для міжнародного миру», – Таяні, міністр закордонних справ Італії - фото 2

Найпершим пріоритетом італійського головування буде повага до міжнародного порядку, що ґрунтується на правилах і Статуті ООН, — цей порядок зазнав глибоких потрясінь унаслідок російської агресії проти України.

Безумовно, ситуація в Україні залишатиметься одним із головних пріоритетів «Групи семи». Жорстокий напад Російської Федерації — це не лише регіональна проблема, а й загроза для міжнародного миру та безпеки. Це впливає на всіх нас. Увесь світ постраждав від цього грубого порушення міжнародного права.

Україна може розраховувати на нас і нашу відданість справедливому й тривалому миру, а також нашу підтримку в подальшому розвитку Формули миру президента Володимира Зеленського. Емблемою нашого головування є оливкове дерево — загальновизнаний символ миру.

Протягом нашого головування G7 знову підтвердить свою непохитну підтримку Києва в політичній, безпековій і фінансовій сферах. Ми також зосередимося на відбудові та закладемо основи для проведення Ukraine Recovery Conference, яку Італія прийматиме 2025 року та яка стане продовженням Конференції з відновлення України, організованої в Римі 2023 року.

2024 року Посольство Італії в Україні відповідатиме за координацію та спрямування діяльності Групи послів країн G7 з підтримки України. Група й далі надаватиме всебічну підтримку уряду та народу України на шляху реалізації внутрішніх реформ, приділяючи особливу увагу посиленню верховенства права, боротьбі з корупцією, судовій реформі, децентралізації, сприянню демократії та переходу до «зеленої» економіки.

Окрім ситуації у Середземномор’ї та на Близькому Сході, під час нашого головування ми також зосередимося на найактуальніших глобальних викликах, серед яких — зміни клімату, продовольча та енергетична безпека, нелегальна міграція та вимушені міграційні процеси, а також можливості та ризики, пов’язані зі штучним інтелектом. Ми стоїмо на порозі «нової промислової революції», яка може запропонувати надзвичайні можливості, сприяти безпеці й добробуту планети, якщо нею належно скористатися, але ми не можемо ігнорувати не менш вагомі ризики, пов’язані з цифровим переходом.

Як країна, що головує в G7, ми координуватимемо зусилля та співпрацюватимемо у пошуку рішень. Ми розраховуємо на підтримку наших партнерів і союзників, включно з Україною, для досягнення успіху.

Схожі публікації

Залишити коментар