У поляків змінилось ставлення до українських мігрантів – дослідження Barometr Polskiego Rynku Pracy

від Стожари

Мільйони українців, котрі опинились у Польщі, шукаючи тимчасовий захист від геноцидної війни та агресії ворожої Росії, вже знайшли роботу і навіть працюють на постійних засадах. Час від часу українські мігранти, вимушені переселенці стикаються з порушенням своїх трудових прав. Подекуди погіршує ситуацію незнання польської мови і основ місцевого трудового законодавства.

Позитивне ставлення до українських біженців зберігають третина поляків. Проте кожен п’ятий житель Польщі боїться, що українці можуть забрати робочі місця. Про це свідчать результати дослідження Barometr Polskiego Rynku Pracy від компанії Personnel Service.

За даними опитування, негативне ставлення до українців декларують 22% поляків, що на 8% більше, ніж було у березні 2023 року. Нейтральне ставлення до біженців мають 38% респондентів. Тоді ж як у березні 2023 року таких відповідей було 46%. Про позитивне ставлення до українців заявив майже кожен третій опитаний поляк.

Переважно позитивні настрої мають люди старші 55 років – 31% опитаних. Негативне ставлення найбільше висловлюють молоді поляки (25-34 роки) – 20% респондентів. Personnel Service припускає, що на погіршення ставлення до українців може впливати тривала війна та допомога, висока інфляція.

«Поляки більше стали боятися, що українські працівники можуть забрати у них роботу, а 40% поляків асоціюють приплив громадян України на польський ринок праці зі зниженням темпів зростання заробітної плати», – зазначає засновник компанії Кшиштоф Інґлот.

Результати дослідження свідчать, що 22% опитаних вважають, що українці можуть зайняти їхні робочі місця. Найбільше таких побоювань серед поляків 18-24 років (17%) та 25-34 років (15%). Проте 69% опитаних не бояться втратити робочу через українців.

Схожі публікації

Залишити коментар