Макрон закликає ЄС бути готовим допомагати Україні без США / Macron urges EU to be ready to help Ukraine without the US

від Стожари

Франція найрішучішим чином засуджує масовані російські терористичні дії в Україні й покладає повну відповідальність за повномасштабну агресію на Росію, обіцяючи підтримувати стійкість України і надалі.

Президент Франції Еммануель Макрон закликав європейські країни надавати допомогу Україні в довгостроковій перспективі та бути готовими на випадок, якщо у США буде ухвалене рішення припинити підтримувати її.

Про це він заявив у вівторок, 30.01.2024, під час пресконференції з прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном у Стокгольмі, повідомляє DW з посиланням на AFP.

«Ми повинні організуватися таким чином, щоб, якщо Сполучені Штати зроблять суверенний вибір припинити або скоротити цю допомогу, це не матиме жодного впливу на місцях», – сказав Макрон. «Ми, європейці, повинні продовжувати підтримувати український народ», – додав Макрон, наголосивши, що Україна є європейською країною.

У лютому Макрон приїде до Києва. Раніше стало відомо, що президент Франції Еммануель Макрон у лютому відвідає Україну, де підпише двосторонню угоду між країнами про гарантії безпеки. Аналогічний документ у січні 2024 року Київ підписав із Лондоном. Також Париж пообіцяв найближчими тижнями надати Києву близько 40 ракет великої дальності SCALP і кілька сотень бомб.

Затримка допомоги США. США є найбільшим окремим донором України, які з початку війни надали їй лише військової допомоги на суму близько 44 мільярдів євро в перерахунку. У жовтні 2023 року Джо Байден направив до Конгресу запит на екстрене фінансування в розмірі 106 мільярдів доларів для України, Ізраїлю та операцій в Індо-Тихоокеанському регіоні. З цієї суми 61,4 мільярда доларів передбачаються на військову допомогу Україні. Однак американські законодавці поки не домовилися про виділення цих грошей. До питання мали повернутися у січні 2024 року.

Схожі публікації

Залишити коментар