Міжнародний суд ООН оголосить рішення за позовом України проти Росії щодо заборони фінансування тероризму /// International Court of Justice to announce decision on Ukraine’s lawsuit against Russia to ban terrorist financing

від Стожари

У юридичному протистоянні з терористичною російською федерацією Україна активно використовує різноманітні авторитетні платформи, зокрема формат ООН.

Так, Міжнародний суд ООН у Гаазі визначився з датою винесення рішення за позовом України проти Росії щодо порушення нею конвенцій про заборону фінансування тероризму й подолання всіх форм расової дискримінації, повідомила Європейська правда.

А саме, мова йде про перший міждержавний позов, який Україна подала проти Росії ще у 2017 році у зв’язку з агресією в Криму та на Донбасі – про справу «Застосування Міжнародної конвенції щодо боротьби з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції щодо подолання усіх форм расової дискримінації (Україна проти РФ)». «Рішення Суду ООН за цим позовом – першим міждержавним позовом, який Україна подала проти Росії ще у 2017 році у зв’язку з агресією в Криму та на Донбасі, – буде оголошене 31 січня [2024 року] о 15:00 за місцевим часом (16:00 за Києвом)», – йдеться у повідомленні.

У міждержавному позові Україна доводить, що Росія порушила відповідні конвенції, озброюючи збройні угруповання своїх маріонеткових «республік» на окупованих територіях Донецької та Луганської областей та своєю політикою щодо неросійських етнічних груп в окупованому Криму.

У квітні 2017 року суд ООН виніс проміжне рішення, зобов’язавши Росію не обмежувати можливості кримських татар зберігати свої представницькі інституції, включно з Меджлісом, та забезпечити доступність освіти українською мовою. А у листопаді 2019 року суд відхилив усі аргументи Росії щодо його юрисдикції та прийнятності справи, що стало повною перемогою України на тому етапі розгляду.

Схожі публікації

Залишити коментар