ЄС за потреби готовий продовжити тимчасовий захист українських біженців після 2025 року

від Стожари

Європейський Союз та всі країни-члени зберігають солідарність з Україною у її боротьбі проти російської агресії, та готові продовжити тимчасовий захист українських біженців після березня 2025 року, коли дія Директиви завершиться, якщо це буде потрібно.

Про це повідомила державний секретар з питань притулку і міграції в ЄС Бельгії Ніколь Де Мур, передає Укрінформ.

«За законодавством, а також за порадою Єврокомісії, буде можливим продовжити термін дії захисту. Ми маємо відобразити різні сценарії, оскільки не знаємо, де ми опинимося у березні 2025 року. Тож це (продовження захисту – ред.) – одна з можливостей. Треба враховувати різні сценарії розвитку на місцях, і вже тоді вирішувати, якого роду заходи ми зможемо здійснити для подальшого захисту, якщо він буде потрібним, так довго, як це буде необхідним, або ж вирішити, яким чином допомогти переміщений особам відновити своє майбутнє», – зазначила бельгійська урядовець.

Європейські міністри підтвердили солідарність з Україною та погодилися, що слід гармонізувати законодавство в цій сфері, тому що мати 27 різних правових підходів щодо українських біженців було б контрпродуктивно.

Єврокомісія та країни-члени продовжать ці обговорення із залученням української влади, щоб ухвалити спільне рішення «у недалекому майбутньому». Єврокомісія не представлятиме пропозицій, допоки їх не погодять Україна та держави ЄС.

«Безумовно, це великою мірою залежить від того, скільки ще війна буде тривати, коли вона завершиться і як вона завершиться, і коли ми зможемо розпочати відновлення України. Все це має братися до уваги, навіть ті речі, про які ми поки не знаємо. Я була дуже чіткою в тому, що Єврокомісія не буде представляти пропозицій, поки ми не переконаємося, що ці пропозиції вітаються як Україною, так і країнами-членами», – наголосила Йлва Йоганссон

Тимчасовий захист українців у ЄС дозволив громадянам України легально жити в державах-членах ЄС, що доєдналися до механізму, отримати доступ до ринку праці, освіти, системи охорони здоровʼя, соціального забезпечення і житла. Станом на листопад 2023 року 4,2 мільйона українців скористалися директивою про тимчасовий захист.

Схожі публікації

Залишити коментар