Україна найчастіше стає жертвою дезінформації та фейків. Звіт Європейської служби зовнішніх справ

від Стожари

Під час підготовки звіту фахівці проаналізували 750 інцидентів зовнішнього маніпулювання інформацією та втручання, які сталися у період з грудня 2022-го до листопада 2023-го.

Україна найчастіше стає жертвою дезінформації та фейків: з 480 зафіксованих у період з грудня 2022-го до листопада 2023-го випадків зовнішнього маніпулювання інформацією 160 інцидентів були спрямовані проти Києва. Про це йдеться у звіті «Маніпулювання іноземною інформацією і загроза втручання» Європейської служби зовнішніх справ.

У коментарі до звіту зазначається, що під час підготовки звіту фахівці проаналізували загалом 750 інцидентів. 

Також у звіті цитують думку головного дипломата ЄС Жозепа Борреля. За його словами, хоч ЄС вжив санкції проти ключових пропагандистських медіа, контрольованих Кремлем, але для повноцінного розв’язання проблеми дезінформації, що несе загрозу безпеці країни, потрібні подальші контрзаходи.

За даними звіту, США були мішенню у 58 випадках (з 480 зафіксованих), Польща — 33, Німеччина — 31, Франція — 25, Сербія — 23.

Серед організацій найчастіше об’єктами атак були ЄС (19% випадків, спрямованих на організації, за винятком атак на окремі інституції ЄС), НАТО (15%), Збройні сили України (14%), ООН (3%), а також різні медіаорганізації, такі як Euronews (3%), Reuters (2%), Deutsche Welle (2%) або New York Times (2%).

Для дезінформації найчастіше використовували месенджер Telegram і соцмережу X (колишній Twitter), але стороннє втручання спостерігалося практично на всіх інших платформах.

Аби вирішити цю проблему, Євросоюз повинен продовжувати вживати контрзаходи, зазначив головний дипломат ЄС Жозеп Боррель.

Схожі публікації