Новий механізм підтримки України (Ukraine Facility): Рада ЄС погодила компоненти

від Стожари

Українське суспільство боронить свій край й б’ється з московитським ворогом, набагато сильнішим за неї. ВВП терористичної РФ у 2021 році був у 9 разів більшим за український ($1,8 трлн проти $200 млрд), а повномасштабна війна із лютого 2022 року поглибила цю прірву. Населення Росії втричі більше, ніж в Україні (143 млн проти 44 млн, на час агресії Кремля). Проте, українство не саме у цій битві цивілізацій й вдячне Європейському Союзу за незмінну підтримку.

Країни-члени ЄС схвалили частковий мандат на проведення переговорів щодо пропозиції про створення нового єдиного спеціалізованого Механізму для підтримки відновлення, відбудови та модернізації України, при цьому підтримуючи її зусилля у проведені реформ на шляху до ЄС. Таким чином, Механізм підтримки України об’єднає бюджетну підтримку ЄС для України в єдиний механізм, який забезпечить послідовну, передбачувану та гнучку підтримку України на період 2024-2027 років, адаптовану до безпрецедентних викликів пов’язаних з підтримкою країни у стані війни, інформує на своєму веб-сайті Представництво Європейського Союзу в Україні.

«ЄС зобов’язується гарантувати непохитну підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно. Метою Механізму підтримки України є надання послідовної допомоги у відновленні країни в умовах безпрецедентних викликів, спричинених загарбницькою війною Росії. Водночас ця допомога сприятиме здійсненню реформи та модернізації, які необхідні для досягнення успіху на шляху до майбутнього членства в ЄС», – повідомив Вінсент Ван Петегем, міністр фінансів Бельгії.

Основні елементи часткової позиції Ради ЄС. Частковий переговорний мандат зберігає основні складові пропозиції Комісії. До них відносяться цілі Механізму та його структура, що складається з трьох напрямків:

• Напрямок I: Уряд України підготує «План Україна», в якому викладе свої наміри щодо відновлення, відбудови та модернізації країни, а також реформи, які він планує здійснити в рамках процесу вступу до ЄС. Фінансова підтримка у формі грантів та позик Україні надаватиметься на основі виконання «Плану Україна», який буде підкріплений переліком умов та графіком виплат.

• Напрямок II: У рамках Інвестиційної рамкової програми для України, ЄС надаватиме підтримку у формі бюджетних гарантій та поєднання грантів і позик від державних і приватних установ. Гарантії для України покриватимуть ризики за кредитами, гарантіями, ринковими інструментами та іншими формами фінансування, що сприятимуть досягненню цілей Механізму.

• Напрямок ІІІ: технічна допомога та інші засоби підтримки допоможуть Україні відповідати законодавству ЄС та здійснювати структурні реформи на шляху до майбутнього членства в ЄС

Зв’язок з довгостроковим бюджетом. Комісія запропонувала загальний бюджет Механізму в розмірі 50 мільярдів євро, з яких 17 мільярдів євро у вигляді грантів та 33 мільярди євро у вигляді позик.

Наступні кроки. Часткова позиція слугуватиме мандатом Ради ЄС для переговорів з Європейським Парламентом. Після досягнення домовленості положення має бути офіційно ухвалене Радою ЄС та Європейським Парламентом.

Контекст. 20.06.2023 року Комісія ухвалила пропозицію щодо перегляду багаторічної фінансової програми (MFF) на 2021-2027 роки, а також дві пропозиції щодо регламентів про створення Механізму підтримки України та Платформи Стратегічні технології для Європи (STEP).

Схожі публікації

Залишити коментар