Новий механізм підтримки України (Ukraine Facility): Рада ЄС погодила компоненти

від Стожари

Українське суспільство боронить свій край й б’ється з московитським ворогом, набагато сильнішим за неї. ВВП терористичної РФ у 2021 році був у 9 разів більшим за український ($1,8 трлн проти $200 млрд), а повномасштабна війна із лютого 2022 року поглибила цю прірву. Населення Росії втричі більше, ніж в Україні (143 млн проти 44 млн, на час агресії Кремля). Проте, українство не саме у цій битві цивілізацій й вдячне Європейському Союзу за незмінну підтримку.

Країни-члени ЄС схвалили частковий мандат на проведення переговорів щодо пропозиції про створення нового єдиного спеціалізованого Механізму для підтримки відновлення, відбудови та модернізації України, при цьому підтримуючи її зусилля у проведені реформ на шляху до ЄС. Таким чином, Механізм підтримки України об’єднає бюджетну підтримку ЄС для України в єдиний механізм, який забезпечить послідовну, передбачувану та гнучку підтримку України на період 2024-2027 років, адаптовану до безпрецедентних викликів пов’язаних з підтримкою країни у стані війни, інформує на своєму веб-сайті Представництво Європейського Союзу в Україні.

«ЄС зобов’язується гарантувати непохитну підтримку Україні стільки, скільки буде потрібно. Метою Механізму підтримки України є надання послідовної допомоги у відновленні країни в умовах безпрецедентних викликів, спричинених загарбницькою війною Росії. Водночас ця допомога сприятиме здійсненню реформи та модернізації, які необхідні для досягнення успіху на шляху до майбутнього членства в ЄС», – повідомив Вінсент Ван Петегем, міністр фінансів Бельгії.

Новий механізм підтримки України (Ukraine Facility): Рада ЄС погодила компоненти

Основні елементи часткової позиції Ради ЄС. Частковий переговорний мандат зберігає основні складові пропозиції Комісії. До них відносяться цілі Механізму та його структура, що складається з трьох напрямків:

• Напрямок I: Уряд України підготує «План Україна», в якому викладе свої наміри щодо відновлення, відбудови та модернізації країни, а також реформи, які він планує здійснити в рамках процесу вступу до ЄС. Фінансова підтримка у формі грантів та позик Україні надаватиметься на основі виконання «Плану Україна», який буде підкріплений переліком умов та графіком виплат.

• Напрямок II: У рамках Інвестиційної рамкової програми для України, ЄС надаватиме підтримку у формі бюджетних гарантій та поєднання грантів і позик від державних і приватних установ. Гарантії для України покриватимуть ризики за кредитами, гарантіями, ринковими інструментами та іншими формами фінансування, що сприятимуть досягненню цілей Механізму.

• Напрямок ІІІ: технічна допомога та інші засоби підтримки допоможуть Україні відповідати законодавству ЄС та здійснювати структурні реформи на шляху до майбутнього членства в ЄС

Зв’язок з довгостроковим бюджетом. Комісія запропонувала загальний бюджет Механізму в розмірі 50 мільярдів євро, з яких 17 мільярдів євро у вигляді грантів та 33 мільярди євро у вигляді позик.

Наступні кроки. Часткова позиція слугуватиме мандатом Ради ЄС для переговорів з Європейським Парламентом. Після досягнення домовленості положення має бути офіційно ухвалене Радою ЄС та Європейським Парламентом.

Контекст. 20.06.2023 року Комісія ухвалила пропозицію щодо перегляду багаторічної фінансової програми (MFF) на 2021-2027 роки, а також дві пропозиції щодо регламентів про створення Механізму підтримки України та Платформи Стратегічні технології для Європи (STEP).

Схожі публікації

Залишити коментар