Українських активістів у Німеччині намагаються переслідувати за правду стосовно пропутінської оперної співачки Нетребко

від Стожари

Українських активістів у Німеччині переслідують через критику російської оперної співачки Анни Нетребко. За словами команди українських активістів у Німеччині INFRA Катерини Плаксій і Дмитра Півоварова, проти них позивається прихильник пропутінської співачки, диригент Мікаель Гюттлер.

Німецький диригент Мікаель Гюттлер позивається в суді до українських активістів, намагаючись заборонити їм критичні висловлювання стосовно пропутінської оперної співачки Анни Нетребко. Про це в етері «Громадського радіо» розповіли представники української громади Баварії, команди українських активістів у Німеччині INFRA Катерина Плаксій і Дмитро Півоваров.

Зокрема, Катерина Плаксій зазначила, що оперну співачку в Німеччині підтримують, зокрема, Мікаель Гюттлер, який є постійним гостьовим диригентом Маріїнського театру в Росії, та його дружина, очільниця російського культурного центру в Оффенбурзі Алеся Шаповалова. Раніше німецький диригент, зокрема, казав, що «українська культурна політика спрямована проти російської культури і мови, це ганьба».

«Тут слід зазначити, що суд дозволив нам офіційно стверджувати, що висловлювання пана Гюттлера співзвучні російській пропаганді. Думаю, що це дуже добре про нього говорить», — сказав Півоваров і додав, що Мікаель Гюттлер від літа 2023 року через суди переслідує організаторів протестів проти Нетребко.

«Спочатку під удар потрапив австрійський журналіст, який про ці протести писав. Потім пан Гюттлер став позиватися до активістів, і Катерина стала третьою активісткою, яка отримала позов від нього. В усіх випадках причина позову досить формальна — якийсь вислів у Facebook. На нашу думку, це позови з метою «закрити рота». Вимога Гюттлера — заборонити нам певні фрази, що, звісно, загрожує свободі слова. Також мета цих позовів полягає у дискредитації протестів і представленні активістів як купки маргіналів. Він, власне, висловлює це у суді, хоча в акціях брали участь тисячі людей, їх підтримали посольства, консульства, інтелектуали, відомі особистості тощо», — розповів представник української громади в Баварії. Він додав, що активісти йдуть до суду, адже не можуть дозволити, щоб їм заборонили висловлюватися на тему пропаганди.

Довідково: Російська оперна співачка Анна Нетребко з 2006-го також є громадянкою Австрії, живе у Відні. В Україні вона перебуває під санкціями. Раніше співачка була довіреною особою російського диктатора Володимира Путіна на виборах та отримувала від нього нагороди. У 2014 році Нетребко підтримувала терористичні угруповання «Л/ДНР», зробила велику пожертву на оперний театр у Донецьку, а також фотографувалася з прапором і представниками проросійських сепаратистів в Україні, пожертвувавши їхньому лідеру Олегу Царьову мільйон рублів.

Після початку повномасштабного російського військового вторгнення в Україну концерти Нетребко почали бойкотувати на Заході. Приблизно через місяць після початку вторгнення вона публічно засудила війну і заявила, що зустрічалася з Путіним лише кілька разів за своє життя. У липні 2022 року концерт Анни Нетребко скасували в німецькому Штутгарті без можливості перенесення дати, а перед тим її звільнили з Метрополітен-опери в Нью-Йорку. На початку серпня 2023 року співачка подала позов проти Метрополітен-опери, звинувативши театр у дискримінації, наклепі та порушенні контракту. Згодом заплановані концерти Нетребко були скасовані у Празі й Таллінні.

У вересні стало відомо, що російська оперна співачка виступить у Державному оперному театрі Німеччини попри те, що петиція проти її виступу набрала майже 30 тисяч підписів. Керівництво театру тоді висловлювало думку, що Нетребко нібито дистанціювалася від російської влади.

Схожі публікації

Залишити коментар