На Глобальному форумі ООН у справах біженців закликали підтримати українську формулу миру

від Стожари

Війна Росії проти України викликала переміщення третини населення нашої держави, що стало однією з наймасштабніших криз від часів Другої світової війни. Це одна з ключових причин, чому в світі наразі спостерігається рекордний рівень вимушеного переміщення.

На цьому акцентувала увагу Ірина Постоловська, заступниця Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції, під час свого виступу на Глобальному форумі ООН у справах біженців, який відбувається в Женеві (Швейцарія) з 13 по 15 грудня 2023, повідомляє сайт міністерства.

«Через 21 місяць війни близько 10 мільйонів українців залишаються вимушеними переселенцями, зокрема 3,7 мільйонів у межах України і ще 6,3 мільйонів наших громадян шукають безпеки за кордоном. Крім того, 19546 українських дітей росія депортувала. Близько 4,6 мільйонів людей повернулися до місць свого постійного проживання, незважаючи на ризики для безпеки, пов’язані з безперервними бомбардуваннями, обстрілами та мінуванням», – наголосила заступниця Міністра соціальної політики.

Глобальний форум ООН у справах біженців (Global Refugee Forum), який проводиться кожні чотири роки, є найбільшою міжнародною конференцією у справах біженців. Цьогоріч у ньому беруть участь близько 4 тис. делегатів із 165 країн, включаючи лідерів біженців, глав держав, урядів, компаній та лідерів некомерційних організацій з усього світу. Разом вони вирішують нагальні виклики та довгострокові рішення, необхідні для понад 114 мільйонів переміщених осіб, з яких 36 мільйонів є біженцями.

І. Постоловська закликала УВКБ ООН і партнерів підтримати українську формулу миру та продовжувати активну участь у реагуванні на ситуацію в країні, зосереджуючись на підтримці стійкості, відновленні та реконструкції, ставлячи на перший план, – людей та інвестиції в людський капітал. «Ми наголошуємо на критичній важливості пошуку рішень збройних конфліктів для вирішення проблеми вимушеного переміщення. Формула миру з 10 пунктів, запропонована Президентом України Володимиром Зеленським, представляє комплексний план припинення агресії та досягнення миру. Справедливого миру, заснованого на Статуті ООН. Миру, який унеможливить повторення агресії та гарантуватиме безпеку і справедливість для всієї міжнародної спільноти», – звернулася до учасників Глобального форуму Ірина Постоловська.

Заступниця міністра висловила глибоку вдячність усім країнам, які відкрили свої кордони та надали тимчасовий захист мільйонам переміщених українців. А також підкреслила важливість нещодавнього рішення ЄС продовжити дію Директиви про тимчасовий захист для понад 4 мільйонів переміщених українців, які проживають в ЄС, до березня 2025 року. Вона також запевнила, що Україна й надалі працюватиме над створенням сприятливого соціально-економічного середовища для безпечного, добровільного та гідного повернення українців, коли це дозволить безпекова ситуація.

У своїй вступній промові Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді закликав учасників забезпечити підтримку для біженців, незалежно від того, звідки вони походять, і об’єднати зусилля, щоб забезпечити тим, хто тікає, рятуючи життя, захист, свободу та безпеку.

Схожі публікації

Залишити коментар