Лідери ЄС прийняли рішення відкрити переговори з Україною про вступ до унії /// EU leaders decided to open negotiations with Ukraine on joining the Union

від Стожари

Європейська рада на саміті в четвер, 14.12.2023, юридично законно схвалила початок переговорів з Україною про вступ до ЄС без Угорщини. «Заздалегідь узгоджений» вихід прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана із залу дав змогу ухвалити «одноголосне рішення» 26 лідерам блоку, пише Euractiv.

Такий крок у Брюсселі називається конструктивне утримання. За даними джерел Euractiv, воно дає змогу ухвалювати важливі рішення без участі деяких членів — «якщо хтось не присутній, значить його немає», кажуть дипломати ЄС. Видання повідомляє, що ініціатором такого рішення виступив канцлер Німеччини Олаф Шольц, який запропонував Орбану «зробити перерву і вийти з залу — той так і зробив» у той час, як інші лідери блоку схвалили початок переговорів з Україною. Переговори також розпочнуться для Молдови. Грузії було надано статус кандидата.

«Ми всі були здивовані, що це сталося так швидко», — сказав один дипломат ЄС. Рішення про конструктивне утримання Угорщини могло бути ухвалене на спільній зустрічі голови Ради ЄС Шарля Мішеля, президента Франції Еммануеля Макрона, канцлера Німеччини Олафа Шольца і Віктора Орбана вранці 14 грудня.

Напередодні Єврокомісія розблокувала 10,2 млрд євро для Угорщини, які були притримані через ситуацію з верховенством права в країні. Euractiv вважає, що це також могло вплинути на рішення Орбана не перешкоджати рішенню ЄС. Угорщина неодноразово висловлювалася проти переговорів з Україною про вступ до ЄС.

Схожі публікації

Залишити коментар