Європейці загалом відкриті до ідеї вступу України до ЄС, – опитування ECFR

від Стожари

Респонденти у Європі відкриті до приєднання Києва, але прохолодніше ставляться до вступу Грузії, країн Західних Балкан та Туреччини. А саме, згідно з опитуванням, європейці загалом відкриті до ідеї вступу України до ЄС, попри потенційні витрати і ризики, але більш прохолодно ставляться до потенційного розширення блоку за рахунок Грузії та країн Західних Балкан.

Про це повідомляє The Guardian.

Розширення Союзу, яке протягом тривалого часу відкладалося, стало нагальним пріоритетом ЄС після того, як Росія розпочала повномасштабну війну проти України. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що на Київ та ЄС можуть чекати «руйнівні», наслідки, якщо саміт не підтримає початок переговорів про вступ. «Я не можу собі уявити… Я навіть не хочу говорити про наслідки», – зазначив Кулеба.

Опитування в шести країнах ЄС, проведене Європейською радою з міжнародних відносин (ECFR), виявило значну підтримку вступу України і, меншою мірою, Молдови та Чорногорії, але також і глибоку стурбованість економічними проблемами та питаннями безпеки. Водночас, існувала широка опозиція до можливого вступу Туреччини, зокрема, а також помітно прохолодна реакція на перспективу приєднання до Союзу Албанії, Боснії, Грузії, Косово, Північної Македонії та Сербії.

Хоча саміт лідерів ЄС цього тижня зосередиться на шляхах до членства для України та інших країн, дебати про те, як саме цього досягти, «ледве розпочалися», каже старший науковий співробітник ECFR Пьотр Бурас, закликавши до «конкретних термінів» вступу до ЄС.

Опитування показало, що найбільше вступ України до ЄС підтримують Данія (50%) та Польща (47%), тоді як думки розділилися в Румунії (32% за, 29% проти), Німеччині (37% за, 39% проти) та Франції (29% за, 35% проти). В Австрії 52% опитаних висловилися проти. При цьому 45% респондентів стурбовані тим, що вступ України негативно вплине на безпеку ЄС, проти 25%, які вважали, що це навпаки її зміцнить, тоді як 39% заявили, що вступ Києва негативно вплине на безпеку їхньої країни. Багато європейців не бачать жодної економічної вигоди від членства України. У той час як 43% респондентів у Польщі та 37% у Румунії побачили позитивний вплив на економіку ЄС, 54% у Данії та 46% в Австрії заявили про потенційні витрати.

Існували також побоювання щодо впливу розширення на політичну силу ЄС у світі. Польща і Данія були найбільш оптимістично налаштовані щодо цього: 43% і 35% опитаних у цих країнах вважають, що вступ України до ЄС матиме позитивний вплив. В Австрії (42%) та Німеччині (32%), однак, найбільш поширеною була думка, що членство України зменшить політичну силу ЄС у світі, тоді як респонденти у Франції та Румунії розділилися більш рівномірно.

Схожі публікації

Залишити коментар