«Україна продовжує боротьбу проти російської агресії. Якщо програє Україна – програємо і ми», – Жозеп Боррель / «Ukraine continues the fight against Russian aggression. If Ukraine loses, we will also lose», – Josep Borrell

від Стожари

Головний дипломат Євросоюзу Жозеп Боррель закликав не допустити спадання уваги до України та єдності союзників у її підтримці, наголосивши, що від розв’язки у цій війні залежить майбутнє Європи. Боррель зазначив, що хоча серед топ-пріоритетів Євросоюзу тепер опинилася війна на Близькому Сході, війна Росії проти України залишається не менш важливим викликом.

Про це він сказав у зверненні на конференції послів ЄС 2023 року .

«Не забувайте про Україну. Україна продовжує боротьбу проти російської агресії. Якщо програє Україна – програємо і ми. Ми повинні зберегти одностайність і єдність у підтримці України. Ми є головним надавачем допомоги – ми, навіть більше ніж США, адже ви знаєте цифри», – сказав Жозеп Боррель, звертаючись до європейських дипломатів.

Пріоритетами в «українському блоці» він назвав роботу над перспективою членства у ЄС, програми економічної та фінансової підтримки, військову допомогу через Європейський фонд миру і двосторонню співпрацю, безпекові гарантії.

«Ви знаєте, що російські втрати дуже значні, але Росія може відновити сили. Росія готова покласти ще більше людей і зброї, взагалі не переймаючись «людською ціною». До Путіна, ще Сталін вважав, що кількість може переходити у якість, як ніби людське життя взагалі не має значення і цінності. Те, що не прийнятне для України у плані «людської ціни», може бути прийнятним для Росії у короткостроковій перспективі», – зауважив Боррель. «Тож єдинне рішення – це продовжувати підтримувати Україну і зберігати єдність у цьому. Адже на кону – наші основоположні цінності», – наголосив він.

Головний дипломат ЄС додав також, що Україна з моменту подання заявки на вступ до Євросоюзу немов «підштовхує» усю чергу країн-кандидатів, які почали цей процес раніше. «Уся ця черга буде рухатися. І, думаю, ми маємо надолужити час, який втратили у безкінечному процесі руху до членства», – зазначив Боррель.

Схожі публікації

Залишити коментар