Глава МЗС Австралії заявила, що Москва “насміхається” над міжнародним співтовариством

від Стожари

Австралія – країна й континент, яка розташована на іншому боці земної кулі від України. Ганебний та безпідставний напад Росії на Україну став відомим в Австралїї так саме швидко, як в Європі та інших частинах світу. Австралійське суспільство не могли не вразити підступні дії Росії. Вже 01.03.2022 прем’єр-міністр австралійського уряду Скотт Моррісон оприлюднив Заяву для медіа, в якій засуджувалась російська війна проти України.

А у вересні 2023 Австралія підтримала заклик президента України В. Зеленського позбавити Росію права вето в Раді Безпеки Організації Об’єднаних Націй і закликала до подальшого реформування цього органу, повідомляє Bloomberg.

Ми повинні вимагати більшого від постійних членів, включаючи обмеження на використання права вето”, – заявила міністр закордонних справ Австралії Пенні Вонг у своєму виступі на Генеральній Асамблеї ООН. “Росія насміхається над ООН кожного дня, продовжуючи своє незаконне та аморальне вторгнення в Україну”, – додала Вонг.

Зеленський заявив членам Ради Безпеки ООН, у середу, 20.09.2023, що здатність Москви накладати вето на ініціативи унеможливила адекватне реагування цього органу на вторгнення Росії в Україну. Рада Безпеки складається з 15 членів, п’ять із яких є постійними і мають право вето: Китай, Росія, Франція, Велика Британія та США.

Ми повинні забезпечити ширше постійне і непостійне представництво для Африки, Латинської Америки та Азії, включаючи постійні місця для Індії та Японії”, – заявила Вонг. За її словами, Австралія прагне отримати місце в Раді Безпеки на 2029-2030 роки.

Напруженість у Південно-Китайському морі і подальша розробка Північною Кореєю ядерної зброї серед питань, які створюють “найбільш конфронтаційні обставини за останні десятиліття” і вимагають більшої прихильності до запобігання конфліктам, за словами Вонг.

Коротко кажучи, військова міць розширюється, а заходи щодо обмеження військового конфлікту – ні, й існує мало конкретних механізмів для його запобігання”, – додала П. Вонг.

Схожі публікації

Залишити коментар