Комісар ООН Тюрк: РФ для багатьох людей у Африці зробила недосяжним право на їжу

від Стожари

Вихід Росії з Чорноморської зернової ініціативи в липні 2023 та напади на зернові об’єкти в Одесі та інших місцях знову призвели до стрімкого зростання цін у багатьох країнах, що розвиваються, і зробили право на їжу недосяжним для багатьох людей. Про це заявив Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк на 54-тій черговій сесії Ради з прав людини.

Про це повідомляє Суспільне.Новини.

За словами Тюрка, у Сомалі роки посухи, насильства з боку екстремістів і хибного управління призвели до того, що минулого року 43 000 людей померли понаднормово. Приблизно половина з них — діти у віці до п’яти років. Близько 1,8 мільйона дітей, ймовірно, будуть страждати від гострого недоїдання протягом 2023 року.

Це трагедія нелюдських масштабів у країні, яка так глибоко постраждала від конфлікту. Сомалі вже давно залежить від імпорту пшениці з України та Російської Федерації, тому крах Чорноморської зернової ініціативи був особливо руйнівним”, — сказав Тюрк. Він також відзначив, що півтора року війни спустошили Україну, завдавши величезних втрат її населенню та пошкодивши величезні площі сільськогосподарських угідь.

Що відомо про вихід РФ із зернової угоди. Росія 17 липня 2023 направила Туреччині, Україні та ООН заперечення щодо продовження “зернової угоди” і заявила, що без її участі угода припиняє дію 18 липня. Це зокрема передбачає, що Москва відкликає гарантії безпеки судноплавства, згортає морський гуманітарний коридор у північно-західній акваторії Чорного моря. В ООН підтвердили отримання від Москви повідомлення про припинення участі в Чорноморській зерновій ініціативі. Згодом президент Володимир Зеленський повідомив, що направив офіційні листи президенту Туреччини Ердогану та генсеку ООН Гутеррешу з пропозицією продовжити роботу “зернової угоди” або її аналога в тристоронньому форматі.

Схожі публікації

Залишити коментар