Країни Балтії домовились про синхронне відключення від російської енергосистеми

від Стожари

Все більше міжнародних компаній, країн світу припиняють економічне співробітництво з диктаторськими режимами росії та білорусі.

Компанії Elering, AST та Litgrid – оператори мереж Естонії, Латвії та Литви – підписали угоду про спільне відключення від енергосистеми країни-агресора Росії. Договір передбачає підключення до мережі Європи до лютого 2025 року. Про це повідомляє OBOZREVATEL з посиланням на пресслужбу литовського міністерства енергетики. Найближчими днями керівники урядів трьох держав мають схвалити цю угоду.

Також, як зазначається, документ передбачає, що країни Балтії влітку 2024 року спільно вийдуть з контракту BRELL. Він був укладений з російськими та білоруськими операторами. «Необхідні роботи, такі як встановлення перших синхронних конденсаторів, систем управління та реконструкція третьої лінії між Естонією та Латвією, будуть завершені до узгодженого терміну. Інші проєкти, які реалізують балтійські оператори газотранспортної системи, пов’язані з синхронізацією, будуть реалізовані до кінця 2025 року або пізніше», – йдеться у повідомленні відомства.

Також там зазначили, що було проведено дослідження, яке показує, що на початку 2025 року системи електропередачі Литви, Латвії та Естонії будуть готові безпечно відключитись від контрольованої Росією системи та синхронізуватися з континентальною Європою. Раніше, ніж у зазначений термін, зробити це не вдасться.

Схожі публікації

Залишити коментар