«Жменька пожертвувань» не зможе протистояти «драматичним» наслідкам виходу Росії з зернової угоди, – керівник ООН Гутерріш

від Стожари

Терористична війна рашистів в Україні триває і кремлівський очільник Путін знову вчиняє дії щодо перетворення поставок продовольства в зброю. Російські агресори атакують українські зерносховища і цей режим вийшов з угоди, яка дозволяла експортувати продовольство через Чорне море до Туреччини та світу.

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріш прокоментував обіцянку президента Росії В. Путіна надати безкоштовно зерно шести африканським країнам (які є дружніми до Москви). Генсек попередив, що «жменька пожертвувань» не зможе протистояти «драматичним» наслідкам виходу Росії з зернової угоди, серед яких зростання ціни на продовольство та голод у бідних країнах.

«Зрозуміло, що вилучення з ринку мільйонів і мільйонів тонн зерна, виходячи з економічних законів, призведе до вищих цін, ніж ті, які б існували при нормальному доступі українського зерна на міжнародні ринки. Отже, не жменькою пожертвувань окремим країнам ми зможемо виправити цей драматичний вплив, який зачіпає всіх і кожного», – сказав Гутерріш 27.07.2023 журналістам у Нью-Йорку, додавши, що за підвищення цін «заплатять усі і скрізь», але найбільше постраждають країни, що розвиваються, передає CNN.

За словами Гутерріша, ООН продовжить взаємодіяти з Туреччиною, Україною, Росією та іншими країнами, щоб «відновити Чорноморську ініціативу», яка допомогла за рік експортувати майже 33 мільйони тонн зерна з українських портів.

Тут важливо зазначити, що під час саміту «Росія – Африка» 27 липня п.р., Путін заявив, що в найближчі місяці Росія безкоштовно поставить по 25-50 тисяч тонн зерна до Буркіна-Фасо, Зімбабве, Малі, Сомалі, Центральноафриканської Республіки та Еритреї.

Схожі публікації

Залишити коментар