У ЄС розпочав роботу Міжнародний центр з переслідування злочину агресії проти України

від Стожари

На початку липня 2023 року в рамках діяльності агентства Євроюст офіційно розпочав свою роботу Міжнародний центр з переслідування злочину агресії проти України (ICPA). ICPA сприятиме підготовці справ про злочини агресії, збираючи важливі докази та спрощуючи процес формування справи на ранній стадії, повідомляє Європейський Простір з посиланням на сайт Представництва ЄС в Україні.

03 липня в приміщенні Євроюсту в Гаазі відбувся захід, присвячений початку роботи ICPA, який урочисто відкрили Голова Євроюсту Ладіслав Хамран, Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, Генеральний прокурор України Андрій Костін, Прокурор МКС Карім А. А. Хан, помічник Генерального прокурора Кеннет А. Політ та міністерка юстиції Нідерландів пані Ділан Ешільгьоз-Зегеріус. Водночас зі Службою зовнішньополітичних інструментів Європейської Комісії була підписана угода про внесок і відбулася перша робоча зустріч Центру, присвячена початку його діяльності.

Під час заходу, присвяченому початку діяльності Центру, Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс зазначив: «Створюючи ICPA, Європейський Союз підтверджує, що докладатиме всіх зусиль для того, щоб Росія понесла повну відповідальність за міжнародні злочини, скоєні під час війни в України, зокрема за злочин агресії. Створення ICPA дає світові чітко зрозуміти, що заборона застосування сили залишається основою нашого міжнародного порядку, заснованого на правилах, і що ті, хто порушує його, будуть притягнуті до відповідальності».

Голова агентства Євроюст Ладіслав Хамран заявив: «Євроюст має значний досвід у наданні оперативної, технічної, логістичної та фінансової підтримки національним прокурорам, які працюють над міжнародними справами. Із самого початку цієї війни така підтримка сприяла координації та підвищенню ефективності національних розслідувань міжнародних злочинів, скоєних в Україні. ICPA – це важливий наступний крок у наших колективних зусиллях, спрямованих на припинення безкарності на всіх рівнях».

Генеральний прокурор України Андрій Костін зазначив: «Офіційний запуск Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії проти України (ICPA) є чітким сигналом того, що світ є одностайним і непохитним на шляху до притягнення російського режиму до відповідальності за всі його злочини. На жаль, в архітектурі міжнародного кримінального правосуддя наявна безденна прогалина щодо відповідальності за злочин агресії. ICPA є одним із структурних блоків посилення заборони агресії, тим самим довершуючи та зміцнюючи цю архітектуру».

Що робить центр ICPA актуальним та унікальним?

Війна в Україні є найбільш задокументованою в історії, і вперше активні розслідування злочину агресії відбуваються під час збройного конфлікту. Водночас ми маємо справу з міжнародним злочином, який рідко переслідувався і щодо якого не існує стандартної практики.

Швидке створення центру ICPA долає розрив між амбіціями та реальністю, об’єднуючи відповідні зацікавлені сторони, забезпечуючи отримання важливих доказів і гарантуючи, що на підготування справи для майбутнього судового переслідування за злочин агресії не буде втрачено часу. Таким чином юридична спільнота дає чітко зрозуміти, що винні у злочині агресії проти України будуть притягнуті до відповідальності. Саме тому сьогоднішній день початку діяльності центру ICPA є знаковим моментом в історії міжнародного правосуддя.

Схожі публікації

Залишити коментар