64% поляків позитивно оцінюють польсько-українські відносини

від Стожари

Період з 24.02.2022 – початку повномасштабної людиноненависницької війни Росії проти України – виявився справжнім випробуванням для українського соціуму. Адже повномасштабне російське вторгнення розділило новітню історію української держави на “до” і “після”.

У цій виснажливій боротьбі дуже важливо мати підтримку. Оскільки Республіка Польща сама нерідко потерпала від агресивних дій Росії, то польське суспільство тепер є одним з найближчих союзників України.

Центр вивчення громадської думки (пол. Centrum Badania Opinii Społecznej, CBOS) повідомляє про те, що відсоток поляків, які позитивно оцінюють польсько-українські відносини, зріс більш ніж удвічі з 2018 року. П’ять років тому цей показник становив 29%, нині — 64%, повідомило “Польське радіо” з посиланням на дослідження CBOS.

У звіті установи йдеться про зближення між двома народами, яке відбулося після повномасштабного російського вторгнення в Україну. Варто зазначити, що раніше — одразу після анексії Криму Росією у 2014 році — також відзначалося явне зростання симпатії до українців з боку польського суспільства.

Позитивні оцінки вище середнього спостерігаються найчастіше серед респондентів віком від 45 до 54 років, жителів великих міст, більш освічених людей, а також респондентів з вищим доходом на душу населення. У доповіді центру зазначається, що лише 4% поляків оцінюють нинішні польсько-українські відносини як погані.

Схожі публікації

Залишити коментар