Від експорту російського зерна відмовились світові зернотрейдери Cargill, Viterra та Louis Dreyfus

від Стожари

У 2022 році через російську агресію та блокування українських портів Чорного та Азовського морів Україна та Росія підписали (порізно) зернові домовленості. Підписали вони їх окремо – наразі є кілька документів, які погодили окремо українські, окремо делегати РФії з генсеком ООН та турецьким керівництвом.

Міркування того часу: якщо загарбницька Росія не порушить домовленості, у чому вже тоді були сумніви у багатьох аналітиків, Україна зможе відправити свою продукцію – зерно, олію та добрива – з трьох одеських портів – “Чорноморськ”, “Південний” та “Одеса”.

Передбачувано, але терористична РФія й у цих домовленостях підтвердила свій статус сторони, що ігнорує міжнародне право, зриває, не дотримується раніше взятих на себе зобов’язань, шантажує учасників під будь-яким приводом тощо.

Як наслідок, глобальні експортери зерна відмовились постачати російське зерно та йдуть з ринку країни-терориста. До того ж компанії ще у березні 2023 почали опрацьовувати питання передачі свого бізнесу новим власникам, про це повідомляє Mind.ua з посиланням на мінАПК країни-агресора.

Варто навести слова очільників деяких з московитських боліт. А саме, за словами генерального директора російського інституту кон’юнктури аграрного ринку Дмітрія Рилька, вихід компанії може значно вплинути на відвантаженні зерна через Чорне море, де їхня сукупна частка була близько 20%, а у порту “Кавказ” вони відвантажували близько 13%. Генеральний директор російської компанії “прозерно” Владімір Петриченко заявив, що ринок ніби-то був готовий до виходу глобальних зернотрейдерів. Він оцінює частку компаній в експорті російського зерна у 16%.

Схожі публікації

Залишити коментар