У Румунії проросійська сенаторка пропонує анексувати частину територій України (Буковину та частину Одещини)

від Стожари

Сенаторка парламенту Румунії Діана Шошоаке подала законопроєкт, який пропонує денонсувати договір про добросусідство і співробітництво Бухареста з Києвом. Вона закликає до анексії територій України.

Про це повідомляють телеканал Digi24 та газета România liberă.

Повідомляється, що Шошоаке подала зміни до закону №129/1997 щодо ратифікації документа. Сенатор припускає, що “Румунія приєднує історичні території, які їй належали, а саме: Північну Буковину, Герцу, Буджак (Кагул, Болград, Ізмаїл), історичний Марамуреш та острів Зміїний”.

У документі, поданому ультраправою політикинею Діаною Шошоаке, йдеться, що вона хоче “відновити культурну ідентичність, традиції, звичаї та релігію населення Румунії”. Також політик просить “врахувати” допомогу з боку Бухареста під час війни, зокрема прийняття українських біженців, і просить Україну “віддати нам землі, на яких проживають наші брати-румуни”.

Згодом Діана Шошоаке спробувала прояснити свою позицію. Вона заявила, що її законодавчу ініціативу “не можна плутати чи інтерпретувати будь-яким чином як підхід до війни”. За її словами, мета цього – “уникнути примусової етнічної асиміляції румунів в Україні”.

Вочевидь, Шошоаке має на увазі український закон про національні меншини, який був однією з вимог щодо вступу України до ЄС. Також Шошоаке уточнила, що етнічні румуни не мають можливості вчитися рідною мовою та не представлені у Верховній Раді.

Хто вона така:

Діана Шошоаке — юристка, засновниця партії S.O.S. та позафракційна сенаторка у парламенті Румунії з 2020 року. Її неодноразово критикували за зв’язки з Росією та радикальні висловлювання: про шкоду вакцин від коронавірусу, надмірний вплив Джорджа Сороса на Молдову, слова про одного з чиновників, які були розцінені, як расизм. Також, після повномасштабного вторгнення до України у березні 2022 року вона разом із ще трьома парламентарями зустрілася з послом Росії в Бухаресті, обговорюючи «позицію нейтралітету Румунії» щодо вторгнення.

Також вона стверджувала, що руйнівний землетрус у Туреччині був спричинений навмисно і є наслідком застосування “геологічної зброї”. Щодо війни в Україні дії Шошоаке трактувалися як “вигідні РФ”: на початку повномасштабного вторгнення, навесні 2022-го сенатор нібито зустрічалася з послом Росії в Румунії, щоб відзначити “нейтральний статус” своєї країни.

Позиція Бухареста

Бухарест підтримує Україну у боротьбі в розв’язаній РФ великій війні. У листопаді 2022 року там спростували маячню диктатора Володимира Путіна про «територіальні претензії». МЗС Румунії висловлювалося однозначно на користь поваги до територіальної цілісності та суверенітету України. Зокрема, реагуючи на слова екс-міністра закордонних справ Андрія Марги, який пропонував Україні “поступитися своїми територіями РФ, Угорщині, Польщі та Румунії” МЗС країни повідомило, що вважає абсолютно неприпустимими подібні заяви.

Схожі публікації

Залишити коментар