Припинити ядерний тероризм! Євроатом і 49 держав звернулися до МАГАТЕ з вимогою, щоб росія залишила ЗАЕС

від Стожари

Вперше в історії людства суверенна держава – Україна – постала перед реальними і постійними погрозами з боку РФії щодо застосування ядерної зброї, шантажем вчиненням диверсій на українських ядерних об’єктах, діючих атомних електричних станціях. Як наслідок, ядерний тероризм з боку рашистів – це не тільки проблема України, а загроза планетарного масштабу, адже досі людство не зіштовхувалося ні з чим подібним.

09.03.2023 у Телеграмі Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і висловив вдячність українським партнерам за їх чітку позицію в Раді керівників МАГАТЕ. “Ризики на Запорізькій АЕС залишатимуться високими, поки на станції перебуватимуть російські військові та персонал «росатому». росія повинна залишити ЗАЕС. Із такою заявою до Ради керівників МАГАТЕ сьогодні вийшли 49 держав та Євроатом. Нічні обстріли росією енергетичної інфраструктури України, внаслідок чого вже вшосте за час повномасштабної війни була знеструмлена ЗАЕС, є черговим цьому підтвердженням”, – написав Прем’єр.

За словами Д. Шмигаля, у своїй заяві країни також закликають припинити обстріл українських енергетичних об’єктів та відзначають важливість відновлення контролю Україною над усіма ядерними об’єктами в межах міжнародно визнаних кордонів. Адже лише це забезпечить їхню безпеку та захищену роботу.

Крім того, за словами Прем’єра, міжнародні делегації наполягають на притягненні росії до відповідальності за неодноразове нехтування принципами ядерної безпеки. “Вдячні нашим партнерам за практичні кроки та закликаємо до подальших санкцій. Ядерний тероризм і шантаж росії повинні бути припинені”, – заявив він.

Як повідомляли українські ЗМІ, 09.03.2023 о 03:53 ночі внаслідок ракетних обстрілів військами РФії відключилась остання лінія зв’язку окупованої Запорізької АЕС з українською енергосистемою. Cтанція знеструмлена і перебувала в режим блекауту вшосте за час окупації, 5-й та 6-й енергоблоки переводилися в холодний стан, увімкнулись 18 дизель-генераторів для живлення власних потреб ЗАЕС. Пального для їхньої роботи залишилося на 10 діб. Як наголосили в “Енергатомі”, у разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статися аварія з радіаційними наслідками для всього світу.

Особливу увагу варто звернути на те, що контури використання агресором мирного атому у воєнних цілях простежуються все чіткіше, інтенсивніше і без приховування. Зважаючи на людиноненависницьку спрямованість російського режиму, не існує підстав виключати ймовірність повторення подібних “сценаріїв” в партнерських з росією проєктах площини ядерних технологій.

Схожі публікації

Залишити коментар