Війна в Україні – богословські, етичні та історичні рефлексії

від Стожари

У Віденському університеті у лютому-2023 відбувся науковий симпозіум “Війна в Україні – богословські, етичні та історичні рефлексії”.

Захід, організований католицьким богословським факультетом Віденського університету, проходив 13–17 лютого. У конференції взяли участь близько трьох десятків доповідачів, молодих українських науковців, а також їхні колеги з Австрії, які брали участь у дискусіях.

У рамках симпозіуму з лекцією “Безкарність породжує воєнні злочини. Як з нею боротися?” виступила лауреатка Нобелівської премії миру-2022 Олександра Матвійчук, яка закликала до створення міжнародного спеціального суду для засудження російських воєнних злочинів. За її словами, росіяни досі не були покарані за злочини у Чечні, Грузії, Лівії та Сирії, а відтак вторглися в Україну і перетворили воєнні злочини на знаряддя ведення війни.

«Ми повинні притягнути Путіна, Лукашенка й інших російських військових злочинців до відповідальності – і ми не можемо більше чекати. Суди мають розпочатися зараз, а не після війни, щоби потенційні винуватці також розуміли, що безкарними вони не залишаться», – заявила правозахисниця.

Українці у війні проти терористичної РФії здобули підтримку не лише тому, що є жертвами неспровокованої агресії, а й завдяки чітким безапеляційним аргументам, чому саме український голос має бути вирішальним.

Важливо підкреслити, що участь у науковому симпозіумі брали українці з різних регіонів України, а отже могли представити позицію всієї країни.

Водночас австрійська співорганізаторка Норін ван Ельк переконана, що науковцям в Австрії важливо почути про війну Росії проти України із перших вуст, адже інформація у медіа не показує повної картини і не пояснює настільки докладно, що саме відбувається.

Співорганізатор симпозіуму, професор богословського факультету Томас Немет, який є священником УГКЦ, вважає важливою участь теологів в обговоренні церковної ситуації в Україні під час війни. Війна загострила найболючіші церковні питання, і сьогодні в українському суспільстві відбувається активна дискусія. Однак у цьому випадку варто почути думку саме фахівців. За словами професора Томаса Немета, багато говорилося про реакції різних українських церков на війну в Україні.

Науковці обговорили і розвиток позиції Ватикану та особисто Папи Франциска щодо російської агресії, і становище українських церков на окупованих територіях, і українські закони щодо релігійних організацій та шляхи вирішення питання щодо релігійних організацій, пов’язаних з країною-агресором.

Австрійські наукові кола з великою цікавістю обговорювали українське законодавство у сфері свободи віросповідання. Вони говорять, що Україна має унікальне та доволі демократичне законодавство. Завдяки цьому церковні громади мають можливість змінити свою юрисдикційну приналежність, аби не належати до конфесії, пов’язаної з країною-агресором.

Учасник конференції Флоріан Маєргофер відзначив, що попри територіальну близькість обох країн, є чимало речей, яких австрійці не знають про Україну. “Найцікавіше – це навчитися чогось про країну, яка знаходиться так близько до наших кордонів, але про яку я багато не знав. У нас була чудова можливість пізнати людей із народу, який зараз б’ється, захищаючи власну свободу. Ми побачили дуже різні аспекти цієї війни і як вони пов’язані між собою. І ми зрозуміли, що у цій війні йдеться не лише про українців, які воюють за свободу своєї країни, – мова йде про демократію та свободу у всьому світі”, – наголосив він.

За матеріалами zbruc.eu.

Схожі публікації

Залишити коментар