Які трудові права мають українські громадяни в Чехії?

від Стожари

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Чеська Республіка надала статус тимчасового захисту 480 тисячам українців. Наразі їх залишилося майже 300 тисяч, причому біля 100 тисяч з них вже працевлаштовані. Решта українських біженців за цей час або покинули Чехію (повернулися додому чи переїхали до іншої країни), або й досі перебувають у пошуках робочих місць, які хоча б приблизно відповідають їхнім запитам і рівню освіти.

Допомогти їм у цьому може Бюро працевлаштування ЧР (Úřad práce ČR) та Державне управління інспекції праці, де вони можуть отримати, серед іншого, інформацію про можливі ризики нелегальної праці і трудової експлуатації, або інших неурядових організацій. Про це розповіла режисерка і продюсерка родом із Закарпаття Оксана Мойсенюк, яка вже 14-й рік живе і працює в Празі.

Вже за тиждень після вторгнення з ініціативи муніципалітету Праги її команда зняла відеоролик, який допоміг тисячам українських жінок з дітьми знайти інформацію про те, як зареєструватися в Чехії, де отримати грошову допомогу, безкоштовне житло тощо. Згодом на замовлення Чеського телебачення вони перекладали і титрували чеські освітні телепередачі для українських дітей та підлітків. Своєрідною родзинкою став загальнонаціональний проєкт «Můžeš Mluvit Česky» («Можеш говорити чеською») – безкоштовні курси з вивчення чеської мови, який вдалося запустити разом із чеським інвестором.

«Я намагаюся допомагати своїм краянам передусім інформаційно. З вересня працюю для Міністерства праці та соціальних справ Чеської Республіки (Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR), де ми з колегами розробили цілу кампанію для українських переселенок: статті, буклети, мобільний додаток, рекламу на радіо та відеоролики. Насправді чеська влада та Бюро праці запропонували низку актуальних ініціатив для українців, водночас вони почуваються іноді «ображеними»: мовляв, ми придумали для біженців багато послуг, а ті ними не завжди користуються. Більше вірять «достовірній» інформації на різних форумах у мережі, ніж офіційним джерелам та конкретним рекомендаціям. Ось чому виникла нагальна потреба більше розповісти про це у соціальних мережах і засобах масової комунікації, які читають українці», – пояснює Оксана.

А й справді, чеська влада наперед передбачила всі проблеми, з якими можуть зіткнутися наші співвітчизники, а головне – запропонувала шляхи їх вирішення ще до того, як вони можуть виникнути. Судіть самі.

Якщо вам потрібно вирішити свої питання в Бюро працевлаштування Чехії, а ви не володієте чеською мовою, не хвилюйтеся. У більшості відділень бюро в певні години є перекладачі, про що слід заздалегідь домовитися телефоном. Крім того, ви можете взяти з собою власного перекладача. Під час пошуку роботи важливо черпати інформацію з офіційних джерел, а якщо вам потрібна консультація, можете зателефонувати на інформаційну лінію + 420 950 180 100, де також можете говорити українською мовою. Ось, наприклад, як це зробила пані Ірина – героїня одного із відеороликів Оксани Мойсенюк на правах соціальної реклами.

Бажаєте вивчити чеську чи поглибити знання цієї мови? Немає проблем! Бюро працевлаштування Чехії може допомогти вам у виборі й подальшому фінансуванні курсу перепідготовки з чеської мови. Для тих, хто вже знає чеську мову, Бюро також може порадити з вибором відповідної професійної перепідготовки і допомогти вдосконалити або отримати нові навички в рамках конкретної професії. Якщо виконуються певні умови, встановлені законом, Бюро працевлаштування навіть може оплатити такий курс. Якщо ви шукаєте нову роботу, до ваших послуг база даних із кількома сотнями тисяч вакансій. Це перевірені легальні робочі місця.

Втім, застерігає Оксана Мойсенюк,сфера трудового права більше не входить до відповідальності Бюро працевлаштування. Якщо вам потрібна порада чи допомога з цього приводу, вас проконсультує Державне управління інспекції праці (Státní úřad inspekce práce). Його послуги також безоплатні. Управління надає інформацію і консультації з питань трудового права і приймає пропозиції для перевірки роботодавців.

Як працівник ви маєте в Чехії право на мінімальну заробітну плату в розмірі не нижче 96,40 крон за годину. Для професійних і більш складних робіт мінімальна заробітна плата вища. Стандартний робочий час становить 40 годин на тиждень. Він може бути і коротшим, якщо ви домовитеся про це з роботодавцем, який зобов’язаний виплатити вам всю місячну зарплату у встановлений трудовим договором термін. Ви також маєте право на оплачувану відпустку, справедливе й рівне ставлення і безпечні умови праці. Якщо роботодавець не платить вам зарплату або платить менше, він порушує закон. Оскільки українці мають в Чехії такі ж права, як і чеські громадяни.

«Також можна зустріти пропозиції від агентств працевлаштування. Але завжди перевіряйте, чи це агентство має чинний дозвіл від Бюро працевлаштування ЧР. Легально надавати такі посередницькі послуги можуть виключно зареєстровані агентства. І вони не мають права вимагати будь-якої плати за свої посередницькі послуги», – радить Оксана.

Перебуваючи в трудових відносинах, ви маєте право на оплату медичного й соціального страхування і страхування на випадок хвороби. З цього приводу вас проконсультують ваша медична страхова компанія і Чеське управління соціального забезпечення (Česká správa sociálního zabezpečení).

Більше інформації про працевлаштування, а також про гуманітарну допомогу чи систему соціальних послуг ви можете знайти на сайті Міністерства праці та соціальних справ ЧР (Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR).

Також ви можете зателефонувати на інформаційну цілодобову лінію Міністерства внутрішніх справ Чехії (Ministerstvo vnitra ČR), призначену для іноземців із тимчасовим захистом: + 420 974 801 802.

І насамкінець, джерелом важливої інформації є сайт для іноземців у Чехії та застосунок Smart Migration, який можна завантажити на свій мобільний телефон.

Анатолій КРАТ, Прага.

P.S. Посилання на сайт Міністерства праці та соціальних справ Чеської Республіки (Ministerstvoprácea sociálníchvěcí ČR) українською мовою:
UA – Інформація для громадян України в Чехії у зв’язку з російською агресією в Україні – Ministerstvovnitra České republiky (mvcr.cz)


Оксана Мойсенюк переїхала до Праги після закінчення львівського факультету журналістики в університеті Івана Франка, і поступово почала торувати стежку до місцевих медіа. На початку дописувала до «Української газети», працювала виконавчою продюсеркою на двох чеських телеканалах, а згодом редакторкою і ведучою на спортивному каналі чеського телебачення. Зрештою 2016 року заснувала товариство з обмеженою відповідальністю «Медіа Продакшн», яке виробляє телевізійні сюжети, комерційні та освітні відеоролики, а також документальні фільми.

Схожі публікації

Залишити коментар