Як біженцям возз’єднатися із родиною у Чехії: умови та процедура

від Стожари

Українці, котрі отримали чеський тимчасовий захист, мають право подати заяву на “воззʼєднання” із деякими членами родини, які мають дозвіл на проживання у Чехії. Зробити це можна через півроку перебування в Чехії за візою тимчасового захисту.

Про це повідомляє proukrainu.blesk.cz.

Зазначається, що процедура подання заяви описана на офіційному сайті Міністерства внутрішніх справ Чехії.

Хто може податись на “воззʼєднання”?

Подати заяву на отримання дозволу на довгострокове проживання з метою спільного проживання сім’ї може іноземець, котрий відповідає наступним критеріям:

  1. Чоловік або дружина іноземця з дійсним дозволом на перебування.
  2. Неповнолітня або незахищена дитина іноземця з дійсним дозволом на перебування.
  3. Неповнолітня дитина-сирота, яка перебуває під опікою (згідно з рішенням компетентного органу) іноземця з дійсним дозволом на перебування.
  4. Неповнолітня дитина, яка має батьків, але перебуває під опікою іншої особи, якщо така особа або її чоловік/дружина має дійючий дозвіл на перебування. Це можливо за умови, що право опіки над неповнолітнім іноземцем буде реалізовано на території Чехії.
  5. Неповнолітня дитина, усиновлена іноземцем з дійючим дозволом на перебування або чоловіком/дружиною такого іноземця.
  6. Батьки неповнолітньої дитини, яка отримала притулок (азил, azyl) згідно зі спеціальним законодавством у Чехії. Якщо такий неповнолітній іноземець не має батьків, подати заяву може інший родич по висхідній лінії. Якщо такого родича нема, заяву може подати опікун неповнолітнього іноземця.
  7. Одинокий іноземець віком понад 65 років – якщо ідеться про спільне проживання із батьком, матірʼю або дитиною з діючим дозволом на перебування.
  8. Іноземець у будь-якому віці, котрий за станом здоровʼя не може самостійно про себе подбати – якщо ідеться про спільне проживання із батьком, матірʼю або дитиною з діючим дозволом на перебування.

Із ким можна “воззʼєднатись”

Подати заяву можна у випадку при відповідності наступним критеріям:

  • Іноземець, із яким буде дозволено спільне проживання родини, має дозвіл на довгострокове або постійне проживання у Чеській Республіці та перебуває на території Чехії не менше 15 місяців.
  • Якщо ідеться про спільне проживання подружжя, кожен із них має досягти 20 років віку.
  • Чоловікові або дружині, з якими передбачається спільне проживання сім’ї, було надано притулок (азил, azyl) згідно зі спеціальним законодавством. Подати заяву на довгострокове перебування з метою спільного проживання сім’ї можна за умови, що шлюб було укладено до його прибуття на територію Чехії.
  • Іноземець, з яким передбачається спільне проживання сім’ї, є власником дозволу на проживання з метою працевлаштування і проживає на території Чехії не менше 6 місяців.
  • Іноземець, з яким передбачається спільне проживання сім’ї, є власником чеської синьої карти або карти внутрішньо переведеного працівника в Чехії або іншій державі Європейського Союзу, або має дозвіл на довгострокове перебування з метою інвестування.

Де подаватись?

Заява на отримання дозволу на довгострокове перебування з метою спільного проживання сім’ї подається:

  • У представництві Чеської Республіки в країні громадянства – у випадку, коли людина, що подає заяву, не має діючого дозволу на довгострокове перебування (понад 90 днів) у Чехії.
  • У відділенні МВС ЧР за місцем реєстрації проживання в Чехії – у випадку, якщо іноземець, що подає заяву, вже перебуває на території Чехії за дозволом на довгострокове перебування (понад 90 днів), виданим з іншою метою. Наприклад, українці з тимчасовим захистом, наданим Чеською Республікою, можуть подавати заяву на території Чехії.

Які документи подавати?

До заяви на видачу дозволу на довгострокове перебування з метою спільного проживання сім’ї необхідно додати:

  1. Проїзний документ – закордонний паспорт або його альтернативу.
  2. Підтвердження про забезпечення житла.
  3. Фотографію.
  4. Документ, що підтверджує родинні звʼязки.
  5. Згоду батьків або законного представника з перебуванням дитини на території Чехії.

    Надавати згоду не потрібно, якщо:
    – мати, батько, або інший законний представник дитини є особою, з якою передбачається спільне проживання, або
    – іноземець доведе, що не може надати згоду через обставини, які не залежать від його волі, або
    – якщо дитина уже перебуває на території Чехії на підставі довгострокової візи або дозволу на перебування з іншою метою.
  6. Фінансові ресурси для проживання – підтвердження, що сукупний щомісячний дохід сім’ї після об’єднання не буде меншим за суму:

    – прожиткових мінімумів членів сімʼї, та
    – максимальних нормативних витрат на житло, передбачених законодавством, або фактичних підтверджених витрати на житло для родини.

    На вимогу, іноземець також має надати заяву про скасування конфіденційності податкової (prohlášení o zproštění povinnosti mlčenlivosti finančního úřadu) для перевірки сукупного щомісячного доходу сім’ї. Якщо іноземець додає до заяви документ про доходи іншого члена сімʼї, вім має також надати його/її заяву про скасування конфіденційності.
  7. Якщо іноземець, котрий подає заяву, перебував у іншій країні ЄС як член родини власника синьої карти, він також зобовʼязаний надати документ на проживання, виданий йому іншою країною ЄС як члену сім’ї власника синьої карти.
  8. Поліс туристичного медичного страхування і, на вимогу, підтвердження про його сплату. При подані заяви на території Чехії, необхідно надати ці документи одночасно із заявою. При подачі у представництві Чехії на території країни громадянства – після схвалення заяви.
  9. На вимогу, іноземець має надати документ, рівноправний виписці з реєстру судимостей.
  10. На вимогу, іноземець має надати документ, що підтверджує відповідність нормам щодо обмежень інфекційних захворювань.

Документи, додані до заяви, не повинні бути старшими за 180 днів, за винятком паспорта, свідоцтва про народження, свідоцтва про шлюб та фотографії заявника, якщо вона відповідає актуальному зовнішньому вигляду.

Термін розгляду

Термін розгляду заяви на отримання дозволу на довгострокове перебування з метою спільного проживання сім’ї становить 270 днів, у випадку спільного проживання з власником синьої карти ЄС – 180 днів.

Термін дії дозволу при “воззʼєднанні” родини

Дозвіл на довгострокове перебування з метою спільного проживання сім’ї видається на період, який відповідає терміну дії посвідчення на проживання особи, з якою передбачається воззʼєднання, але не менше ніж:

– на 1 рік, або
– на 2 роки, якщо особа, з якою передбачається воззʼєднання, має дозвіл на постійне проживання у Чехії.

Схожі публікації

Залишити коментар