Ізраїль є «останньою країною у вільному світі, яка все ще боїться дратувати Путіна», – Натан Щаранський

від Стожари

Ізраїль є «останньою країною у вільному світі, яка все ще боїться дратувати Путіна», – заявив у вівторок колишній голова Єврейського агентства Натан Щаранський, підтримуючи заклик міністра діаспори Нахмана Шая до Єрусалиму озброїти Україну, щоб вона могла протистояти іранським дронам які активно використовує Москва.

В понеділок ізраїльський міністр діаспори закликав уряд стати на бік України. Іран та його ставленики в Лівані, Сирії, Іраку та Ємені погрожували Ізраїлю такими ж низьколітаючими дельтовидними безпілотниками Shahed, які зараз вибухають у Києві.

“Більше немає жодних сумнівів, що Ізраїль має зайняти позицію в цьому кривавому конфлікті, – написав у Twitter Нахман Шаї. – Настав час Україні також отримати військову допомогу, як це надають США та країни НАТО… Нам потрібно зробити все можливе, щоб допомогти цивільному населенню України”.

Його коментар викликав бурхливу реакцію в Росії. Колишній президент Росії Дмитро Медведєв заявив у Telegram, що надання військової допомоги Україні було б “дуже необачним кроком” Ізраїлю.

“Це зруйнує всі міждержавні відносини між нашими країнами”, – написав Медведєв.

Але у вівторок Шай повторив свою позицію, хоч і сказав, що його погляд не відображує офіційну позицію уряду.

Відповідаючи на запитання про коментарі Медведєва, міністр Шаї сказав Haaretz, що “Ми в Ізраїлі маємо великий досвід захисту цивільного населення за 30 років. Нас атакували ракети з Іраку, Лівану та Гази, — сказав Шай, колишній військовий речник, Associated Press. – Я говорю про засоби оборони для захисту мирного населення України”.

Колишній голова Єврейського агентства Натан Щаранський, колишній радянський дисидент, підтримав заяву Нахмана Шая і також розкритикував небажання своєї країни допомогти Україні. В інтерв’ю щоденній газеті Haaretz, Щаранський висміявши Ізраїль як «останню країну у вільному світі, яка все ще боїться дратувати Путіна».

Ці слова Щаранського прозвучали менше ніж через день після того, як Дмитро Медведєв попередив Ізраїль, що постачання військового обладнання в Україну «зруйнує політичні відносини між двома країнами».

«Мені дуже шкода, що в сьогоднішній ситуації його (ред. Нахмана Шая) голос настільки самотній в уряді», — заявив Щаранський.

Щаранський додав, що в той час, як «Німеччина та інші європейські країни подолали свій страх перед холодною зимою і багато в чому допомагають Україні, Ізраїль, здається, є останньою країною у вільному світі, яка все ще є боїться дратувати Путіна».

«Зважаючи на останні варварські атаки на українські міста, нашій країні час зайняти чітку моральну позицію та підтримати [Київ] практичними кроками, включно з наданням оборонної зброї для захисту мирного населення», — сказав він.

Такий курс дій необхідний не тільки з моральних міркувань, а й “з огляду на те, що Іран став таким близьким партнером Росії”, – додав він.

Щаранський також назвав «смішним продовжувати будувати свою політику на надії, що між Ізраїлем та Іраном Росія віддасть перевагу інтересам Ізраїлю», сказав він, посилаючись на заявлену урядом позицію про те, що відчуження Москви може поставити під загрозу свободу дій Ізраїлю в Сирії, де російські сили залишилися осторонь і дозволили завдавати повторних ударів по іранських цілях.

«Наразі проблема полягає в тому, як захистити тил. Ізраїль має унікальний досвід у цьому відношенні, захищаючи внутрішній фронт і захищаючи цивільне населення. Я дотримуюся своєї позиції, що наш обов’язок як людей, як євреїв і як ізраїльтян – не залишатися самовдоволеними, і тому я пропоную надати Україні оборонну та гуманітарну допомогу», – сказав він.

Хоча Ізраїль надає Україні гуманітарну допомогу, він відхилив прохання Києва надіслати системи протиповітряної оборони та інше військове обладнання та утримався від введення економічних санкцій щодо Росії та багатьох російських олігархів, які мають другий дім в Ізраїлі.

Політичний консенсус в Єрусалимі все ще схиляється до обережності, підхід, який підтримує колишній заступник радника з національної безпеки Чак Фрейліх, який висловив «глибокі застереження» щодо озброєння України.

За його словами, Росія «може створити нам величезні проблеми в Сирії [та] з точки зору іранської ядерної проблеми — незалежно від того, чи буде нова угода чи ні — і в майбутніх відносинах з Іраном. Сьогодні Росії потрібен Іран, їй доведеться відплатити, можливо, за допомогою С400 [систем протиракетної оборони] тощо. Для нас це серйозна військова проблема, яку багато хто занадто легко відкидає. Тому потрібна постійна обережність».

Варто нагадати, що цього літа Міністерство юстиції Росії звернулося до місцевого суду з проханням ухвалити рішення про ліквідацію Єврейського агентства для Ізраїлю, стверджуючи, що воно порушило російське законодавство під час своєї діяльності в країні, що призвело до триваючої судової суперечки, яка ще не вирішена навіть оскільки все більше російських євреїв тікають з країни внаслідок недавньої масової мобілізації.

Схожі публікації

Залишити коментар