В Австралії змусили місцевого художника прибрати вуличний мурал “обійми воїна ЗСУ й російського окупанта”

від Стожари

Австралійський художник зафарбував вуличний мурал, на якому український та російський солдати обіймаються. Митця розкритикувала місцева громада, заявивши, що цей мурал – російська пропаганда.

Автором цього мурала, створеного на одній з вулиць Мельбурна, є художник Пітер Сітон. За його словами, мурал символізував заклик до мирного врегулювання війни.

Після миттєвої критики художник вибачився за свою роботу і заподіяний біль. Він розповів журналістам, що не спав до 3 ранку, тому що зафарбовував фреску.

Мурал під назвою Peace Before Pieces “Мир перш ніж руїни”розсердив не тільки українців, австралійців, а й багатьох митців з інших країн, адже створював хибне почуття рівності між жертвою та агресором.

Мистецька організація під назвою Art4Ukraine Australia заявила, що висловлювала занепокоєння з приводу мистецького твору ще до його початку, і була шокована, побачивши його після завершення.

А коли Сітон зафарбував мурал, на інцидент звернув увагу китайський художник і антикомуністичний карикатурист Бадіукао. Він назвав Сітона “типовим невігласом і привілейованим австралійським хлопцем з наївним світоглядом”. Художник з Піднебесної запропонував свою версію фрески. На ній окупант під час обіймів встромляє кинджал у спину українському солдату.

Посол України в Австралії Василь Мірошниченко назвав цю роботу “вкрай образливою” для громадян нашої держави.

Тисячі українців загинули після вторгнення російської армії, яку звинувачують у численних воєнних злочинах.

Співголова Австралійської федерації українських організацій Стефан Романів теж не залишився осторонь: “Що б подумали люди, якби на фресці були зображені гвалтівник і жертва, що обіймаються?”.

“Мурал коштував мені 2000-3000 доларів… Я б не робив його й не витрачав на це цілих 10 днів, якби думав, що він зашкодить людям”, – виправдовувався митець в інтервю Австралійській телерадіомовній корпорації.

  • Нагадаємо, 24 лютого РФ вторглася в незалежну Україну і влаштувала в країні справжній терор та геноцид українського народу. Окупанти не тільки обстрілюють військові частини, аеропорти та інші стратегічні об’єкти, а й стріляють по мирних жителях і багатоповерхівках українських міст.
  • Станом на ранок 5 вересня, 1122 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії росії. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 382 дитини загинули та 740 зазнали поранень різного ступеню тяжкості. Ці цифри не остаточні, повідомляють в Офісі генпрокурора України.

Схожі публікації

Залишити коментар