Папа Римський Франциск вперше засудив вторгнення росії в Україну та назвав росію агресором

від Стожари

У відповідь на різку критику Києва, офіційний Ватикан вперше заявив, що росія була агресором у війні в Україні, засудивши вторгнення Москви.

Про це повідомляє Голос Америки з посиланням на заяву, яку Святий Престол опублікував у вівторок, 30 серпня.

«Щодо широкомасштабної війни в Україні, ініційованої Російською Федерацією, виступи Святішого Отця Папи Франциска чіткі та недвозначні, і такі, які засуджують її як морально несправедливу, неприйнятну, варварську, безглузду, огидну та святотатську», – йдеться в офіційному повідомленні Римської курії.

Експерти у справах Святого Престолу, на яких посилаються кореспонденти газети New York Times заявили, що це перший випадок, коли папа Франциск, який засуджував війну від самого початку, прямо звинуватив у конфлікті Росію.

Як наголошує агентство Reuters, у заяві Ватикану говориться, що війну «розпочала Російська Федерація». Ця фраза, за словами дипломата, з яким говорило агентство, була сформульована таким чином, щоб запевнити Київ, що Ватикан не ставить Росію та Україну в одну площину.

Західні експерти пояснювали, що не покладаючи провину на президента Володимира Путіна та проводячи традиційну політику не обирати сторони в конфлікті, Ватикан намагався зберегти шанси церкви відігравати конструктивну роль у потенційних мирних переговорах.

Проте в Україні багатьох обурила позиція Глави Католицької церкви, від якого чекали чіткої моральної оцінки дій Росії. На думку критиків, Папа Франциск ризикував своїм моральним авторитетом, коли уникав визначення відповідальних за цю війну.

«Папа Франциск принципово не хоче виступати в ролі судді, – сказав у нещодавньому інтерв’ю проректор Українського католицького університету, колишній український дисидент Мирослав Маринович. – Але природна для Папи постава «всі ми грішні, всі ми винуваті» у прикладанні до російських військових злочинів в Україні входить у суперечність із правдою цієї війни, а тому сприймається як несправедливість».

За його словами, українці вже не раз сигналізували Папі, що «не можна урівнювати біль жертви і біль ката, оскільки це обертається кривдою щодо жертви, а тому є порушенням не менш природного для Церкви «вибору на користь скривдженого».

Минулого тижня український посол у Ватикані та міністр закордонних справ висловили своє обурення, коли Франциск назвав Дарію Дугіну, 29-річну російську ультранаціоналістку, яка підтримувала вторгнення в Україну та була вбита вибухом бомби в автомобілі, «невинною» жертвою.

Олександра Дугіна, батька Дар’ї, вважають ідеологом війни Росії проти України. Дугін вважає, що Україна має зникнути, щоб на її території постала новітня Російська імперія.

«Божевілля війни», – сказав Франциск на щотижневій загальній аудієнції. «Невинні платять за війну – невинні!»

Після цього посол України у Ватикані Андрій Юраш запитав у Твітері, «як можна назвати ідеологів російського імперіалізму невинною жертвою? Її вбили росіяни як священну жертву, і тепер вона на щиті війни».

Глава МЗС України Дмитро Кулеба викликав посла Ватикану в Україні, щоб висловити «глибоке розчарування» словами Франциска.

Ватикан негайно спробував зняти занепокоєння щодо України.

У заяві для Vatican News минулого тижня редакційний директор Дикастерії в справах комунікації Андреа Торніеллі сказав, що «Папа Франциск багато разів висловлювався на підтримку українського народу, що став жертвою несправедливої агресії».

За його словами, Папа намагається бути «близьким до всіх, хто страждає від наслідків війни, насамперед до невинного населення України, яке гине від російських бомб».

Минулого місяця в ексклюзивному інтерв’ю для агентства Reuters Папа Франциск сказав, що хоче відвідати Київ, але спершу хотів би поїхати до Москви, щоб сприяти встановленню миру.

Франциск заявляв про наміри зустрітися з главою Російської православної церкви патріархом Кирилом наступного місяця під час міжконфесійної конференції в Казахстані. Однак глава РПЦ, який виправдовує та підтримує вторгнення в Україну, скасував свою поїздку.

Схожі публікації

Залишити коментар