Відкриття пам’ятника українському священнику-рятівнику Омеляну Ковчу у Польщі (онлайн)

від Стожари

У польському Любліні в понеділок, 4 жовтня, відбулося урочисте відкриття пам’ятника видатному українському гуманісту священику-рятівнику Омеляну Ковчу.

На заході присутні глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук і мер Любліна Кшиштоф Жук.

Режисером урочистостей є генеральний директор Львівського національного академічного театру опери й балету ім. Соломії Крушельницької Василь Вовкун.

Мистецька частина розпочалася “Прелюдією” польського режисера Лешека Мондзіка. Завершить виступ український дует “Сестри Тельнюк”.

Також на урочистостях вручать щорічну міжнародну відзнаку ім. Омеляна Ковча. Її отримують за особистий життєвий приклад гуманізму, героїчні вчинки в служінні людині й задля примирення і порозуміння між народами.

Нагадаємо, пам’ятник Ковчу встановили на дорозі мучеників Майданека у Любліні 25 березня. Постанову про його спорудження ухвалила міська влада Любліна у 2018 році, а 22 лютого 2019 року заклали перший камінь.

Омелян Ковч (1884-1944) – український греко-католицький священник-місіонер, капелан Української галицької армії, громадський діяч, патріот, праведник України, блаженний священномученик. Під час німецької окупації Галичини, намагаючись врятувати євреїв від знищення, хрестив їх і видавав їм метрики про хрещення, попри заборону цього окупаційною владою. Звернувся з листом до Гітлера, у якому засуджував масові вбивства євреїв і вимагав дозволу відвідувати євреїв у гетто. За ці дії 30 грудня 1942 року був заарештований гестапо й кинутий до львівської в’язниці, а в серпні 1943 року – до концтабору «Майданек», де таємно продовжував свою душпастирську діяльність.

Схожі публікації