Нобелівський комітет визначив лауреатів Нобелівської премії з медицини-2021

від Стожари

Нобелівський комітет визначив лауреатів Нобелівської премії 2021 з фізіології та медицини.

Цього року премію отримали дослідники зі США Девід Джуліус та Ардем Патапутіан “за відкриття рецепторів температури та дотику”.

Переможців оголосили 4 жовтня під час конференції у Стокгольмі.

“Їхня робота дозволила розкрити одну з таємниць природи. Вони зуміли пояснити, якою є на молекулярному рівні база, що дозволяє відчувати температуру й дотик”, – зазначив один із членів комітету, пояснюючи рішення присудити премію саме цим фахівцям.

“Наша здатність відчувати тепло, холод і натиск необхідна для виживання і лежить в основі нашої взаємодії з навколишнім світом. У повсякденному житті ми приймаємо ці відчуття як належне, але як з’являються нервові імпульси, що ми відчуваємо температуру і дотики? Це питання з’ясували лауреати Нобелівської премії цього року”, – зазначають на офіційній сторінці премії.

Науковці відкрили рецептори, які реагують на механічні подразники шкіри та внутрішніх органів. 

Зокрема Девід Джуліус використав капсаїцин, гостру сполуку з перцю чилі, яка спричиняє печіння, щоб ідентифікувати рецептори у нервових закінченнях шкіри, які реагують на тепло. Патапутіан для цього дослідження використав чутливі до тиску клітини.

Ці відкриття дали початок інтенсивній науковій діяльності, яка призвела до швидкого розширення розуміння того, як наша нервова система відчуває тепло, холод та механічні подразники.

“Лауреати відкрили нові ланки у нашому розумінні складної взаємодії наших почуттів з навколишнім середовищем”, – йдеться на офіційному сайті премії.

Джуліус народився в 1955 році в Нью-Йорку. Він отримав ступінь доктора філософії в 1984 році в Каліфорнійському університеті Берклі. У 1989 році його прийняли на роботу в Каліфорнійський університет Сан-Франциско, і нині він є його професором.

Патапутян народився в 1967 році в ліванській столиці Бейруті, але пізніше переїхав до Лос-Анджелеса і в 1996 році отримав ступінь доктора філософії в Каліфорнійському технологічному інституті в Пасадені. Нині він працює професором в американському некомерційному медичному й дослідному центрі Scripps Research у Ла-Хої в Каліфорнії.

4 жовтня у Швеції стартував Нобелівський тиждень, протягом якого буде визначено цьогорічних лауреатів Нобелівської премії у галузях фізики, хімії, літератури, економіки.

Лауреата премії за сприяння встановленню миру оголосять в Осло 8 жовтня.

Схожі публікації

Залишити коментар