Суд у Гаазі розпочне слуханя щодо захоплених Росією українських суден у Керченській протоці

від Стожари

11 жовтня почнуться слухання арбітражного трибуналу в Гаазі щодо захоплення Росією в листопаді 2018-го трьох українських суден і 24 моряків у Керченській протоці.

За його словами, Україна доводитиме протиправність дій Росії щодо нашої держави.

Росію притягнуть до відповідальності за позовом України, скільки б часу це не зайняло, заявив 30 вересня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

“Справа важлива для України. Ми доводимо протиправність поведінки РФ стосовно нашої держави, незаконність затримання й утримання українських військових кораблів та протиправного судилища проти наших моряків, які дев’ять місяців провели в російській тюрмі”, – написав він у Twitter.

Справа є визначальною для світу, оскільки Україна “доводить фактами і юридичними позиціями, що абсолютний імунітет військових кораблів є основоположним принципом і обов’язком, згідно з міжнародним морським правом, має дотримуватись всіма країнами, а його порушення каратися”.

В прес-службі суду повідомили, що засідання відбуватимуться в “гібридному” форматі: частина учасників братиме участь шляхом відеоконференції, а частина буде присутня в залі.

Зазначається, що згідно з встановленим графіком, 11 і 14 жовтня свої усні аргументи представлятиме Росія, а 12 і 15 жовтня – Україна. За потреби додаткове засідання пройде 16 жовтня.

Арбітражний суд в складі п’яти членів очолює професор Дональд Макрей як президент (громадянин Канади і Нової Зеландії). Решта членів – суддя Гудмундур Ейрікссон (Ісландія), суддя Рюдігер Вольфрум (Німеччина), суддя Володимир Голіцин (Російська Федерація) і сер Крістофер Грінвуд (Велика Британія).

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксира “Яни Капу” і катерів “Бердянськ” і “Нікополь”, які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти тоді захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з яких були поранені, і звинуватили в незаконному перетині кордону РФ.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права постановив, що Росія повинна звільнити українських моряків і передати Україні захоплені українські судна.

7 вересня 2019 року українські моряки й працівники СБУ повернулися в Україну в рамках взаємного звільнення утримуваних осіб. Україна вимагатиме компенсацію за пошкоджене майно.

17 листопада 2019-го з акваторії “Генмола” в Керчі в анексованому Росією Криму у супроводі російської берегової охорони вивели три українські військові судна, захоплені за рік до того. 18 листопада Росія розпочала процес передачі Україні захоплених нею буксиру та двох бронекатерів, екіпажу яких на початку вересня визволили з полону. 20 листопада судна прибули у порт Очакова.

Цікаво, що Росіяни не тільки знищили майно на кораблях «Бердянськ», «Нікополь» і «Яни Капу», а й крали унітази.

Так, відповідно до документу, який оприлюднив колишній військовий прокурор, на всіх кораблях є відсутніми: зброя, боєзапаси у повному обсязі та документація; обладнання для радіозв’язку, зокрема станція космічного зв’язку; надувний човен з мотором; блоки апаратури розпізнавання; вогнегасники, ліхтарі, аварійний буй; акумуляторні, батареї, камбузна плита, унітаз.

Схожі публікації

Залишити коментар