У Нідерландах встановили особу українки, похованої на військовому кладовищі меморіального комплексу Рустхоф у Лейсдені

від Стожари

У Нідерландах встановили справжнє ім’я українки, яка була похована на військовому кладовищі меморіального комплексу Рустхоф у Лейсдені. Жінку звали Катерина Карпівна Цокало, тоді як на могилі було написано Катерина Соколова.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на NOS.

«Жінку, яка була похована під ім’ям Катерина Соколова, насправді звали Катерина Карпівна Цокало. Вона родом з українського села Дубровка, що неподалік Києва, і померла у віці 21 року у вересні 1945 року в Нідерландах», – йдеться у повідомленні.

Пошуковець з Нідерландів Ремко Рейдінг опікується могилами та зробив справою свого життя дослідження доль 865 похованих на військовому кладовищі у Лейсдені.

Рейдінг допоміг знайти та ідентифікувати пів сотні загиблих українських солдатів. Після того, як було встановлено справжнє ім’я українки, її рідних відшукали та поінформували.

Меморіали, пам’ятники, братські могили воїнам Радянської армії було встановлено у країнах, де під час Другої світової війни точилися бойові дії. У Нідерландах на кладовищі Рустхоф покояться 865 радянських солдатів, більшість з них були в’язнями концтабору Амерсфорт, створеного 1941 року.

Наразі місце, де поховані радянські солдати, називається «Радянське поле слави».

Схожі публікації

Залишити коментар