У Чехії ще одного бойовика “ДНР” засуджено до 20 років позбавлення волі

від Стожари

Крайовий суд у місті Плзень засудив до 20 років позбавлення волі в колонії суворого режиму 27-річного Лукаша Новачека за участь в бойових діях у 2015 році на сході України разом з проросійськими бойовиками «ДНР».

Про це повідомляє чеське видання Novinky.

Згідно з матеріалами справи, Новачек поїхав на Донбас в липні 2015 року, де брав активну участь у діяльності бойовиків так званої “Донецької народної республіки”.

Новачек був засуджений за теракт і участь в організованій злочинній групі. Вирок не остаточний, обвинувачений відразу заявив про подання апеляції і весь час стверджує, що не брав участі в бойових діях.

Чистив у бойовиків на Донбасі картоплю і туалети та все одно отримав 20 років позбавлення волі в колонії суворого режиму

Сам Новачек розповів ще кільком людям, які дали свідчення в суді, що він брав участь у бойових діях в Україні. На думку суду, свідки не знали один одного. Пізніше Новачек сказав, що просто хвалився.

Також Новачек в суді заявив, що не брав участі в бойових діях, а тільки працював на кухні.

“Я поїхав туди, щоб побачити дівчину на ім’я Наташа, з якою познайомився в соціальній мережі. Мене почали вмовляти вступити в армію Новоросії. Я не хотів там вмирати, тому ми домовилися, що я буду просто цивільним службовцем, допомагатиму на кухні тощо. Я здав свій паспорт після приїзду”, – розповів він.

У медичному висновку також зазначено, що причиною того, що чоловік звернувся до психіатра, було те, що він воював в Україні та страждав від проблем з психічним здоров’ям.

Докази також включають фотографії і відео, зняті на його мобільний телефон, де він позує в формі бойовиків зі зброєю. На одному з відеороликів, знятих біля Донецького аеропорту, він говорить про свою присутність ламаною російською мовою.

Раніше того ж дня, 7 вересня, Празький міський суд заочно засудив ще одного громадянина Чехії до 20 років позбавлення волі за участь у війні на Донбасі на боці бойовиків.

За даними українського посольства у Празі, загалом у Чехії судили або судять понад 20 громадян країни за причетність до бойових дій на Донбасі. У межах цих справ були ухвалені приблизно шість вироків, з яких реальними є два.

У вересні 2020 року суд у Празі засудив на 4,5 року громадянина Білорусі Олексія Фадеєва за участь у бойових діях проти України на Донбасі. А в грудні 2020-го чеха Павела Кафку засудили до трьох років умовного покарання, яке пізніше замінили на реальний вирок.

Схожі публікації

Залишити коментар