Українців Словаччини запрошують взяти участь у змаганнях з приготування вареників

від Комарі Альберт

У Словаччині у вересні проходитимуть Дні європейської культурної спадщини, а в їх рамках – День народних традицій та змагання з приготування вареників (перогів) у Музеї української культури у Свиднику.

Цього року День народних традицій відбудеться під патронатом голови Пряшівського самоврядного краю, доктора філософії Мілана Маєрського. Співорганізаторами свята будуть місто Свидник та громадське об’єднання “Русько-українська ініціатива”.

Захід був запроваджений з ініціативи Ради Європи та Європейської Комісії з метою популяризації місцевої культурної спадщини. Проводиться він щорічно у вересні приблизно в 50 європейських країнах.

Кілька років тому у музеї з багатства та унікальності культури північно-східної Словаччини вибрали для популяризації, окрім іншого, також традиційну улюблену їжу предків – пироги. Навіть сьогодні їх не бракує в пропозиції місцевих готелів, ресторанів і кафе, готують їх і місцеві господині.

Вареники – «пироги», «пероги» – готували з різних видів борошна. Особливе місце належало «тартарчаним» вареникам з гречаного борошна, які й досі вважаються найбільш репрезентативною традиційною стравою місцевої кухні. З пшеничного борошна готували святкові та обрядові вареники.

Як і щороку, у музеї влаштують конкурс із приготування вареників-перогів, нині вже 26-й за ліком. Крім того, буде підготовлено та роздано 7000 перогів від жупана та приматорки.

Про веселу атмосферу подбають: народний ансамбль РУМЕНОК з України, співачка ГАЛИНА, грою на губній гармошці потішить Йозеф Копча, а підсумує святкову програму виступ world music гурту ЧЕНДЕШ.

День народних традицій та Пероги 2021 у свидницькому скансені відбудеться 12 вересня 2021 року від 9.00 до 18.00 год.

У рамках свята на відвідувачів чекають: презентація зразків ремісничого виробництва, фольклорне пасмо, виставка “Земля годувальниця”, продаж продуктів бджільництва, дитячий майданчик, їзда на коні, частування у фурманській корчмі, різноманітна музична програма, лотерея.

Схожі публікації

Залишити коментар