Як в Україні та Бразилії святкуватимуть 130 річницю з прибуття перших українських іммігрантів до Бразилії

від Стожари

У 2021 році відзначається 130-річчя української імміграції до Бразилії, яка розпочалася 1891 року.

З нагоди святкування 130 років з прибуття перших українських іммігрантів до Бразилії посольство Бразилії y Києві організувало низку заходів, в контексті відзначення цієї важливої для обох країн історичної дати, у партнерстві з українськими та бразильськими організаціями в царині культури, з наголосом на музику, літературу, кіно та кулінарію.

Метою цих заходів є продемонструвати українцям, як еволюціонували та перетворювалися традиції і культура перших українських переселенців за більш ніж 100 років.

Посольство Бразилії y Києві запрошує приєднатися до онлайн заходів присвячених відзначенню 130 річниці імміграції українців до Бразилії:

28 травня. Розповідь визнаного режисера Гуто Паско (Guto Pasko), після чого відбудеться онлайн-показ документального фільму «Зроблено в Україні – українці в Парані»;

14 червня. Майстер-клас з гастрономії талановитого шеф-кухара Вані Крекніскі (Vania Krekniski) з презентацією страви, що створена шляхом поєднання елементів бразильської та української кухні.

8 липня. Розповідь журналіста і режисера Селсо Фонтао (Celso Fontão Jr.) про його документальний фільм “Lição do Silêncio” (“Урок тиши”), в якому йдеться про велику роботу українця Богдана Вітенко, завдяки якому медитація увійшла в систему дошкільної освіти у багатьох бразильських школах. Одразу після цього відбудеться показ документального фільму.

9 серпня. Диригент Ігор Форн, керівник фольклорного ансамбля “Полтава” (Grupo Folclórico Ucraniano Poltava) розповість про його походження, про внесок українських музикальних та мистецький традицій в бразильську культуру та покаже записи, зроблені на репетиціях колективу.

10 вересня. Відеоконференція на тему “130 років української імміграції до Бразилії – походження, еволюція та внесок” організована Посольством спільно з Інститутом досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара Національного університету “Острозька академія”. У відеоконференції беруть участь керівник проекту – професор Алла Атаманенко та Хома Андріїв – дослідник історії української імміграції, який перебуває в Бразилії.

10 жовтня. Виступ групи молодих бандуристів

18 листопада. Відеоконференція на тему “Перебування Імператора Бразилії Дона Педро II в Україні”, яка організована спільно з історичним факультетом Університету Тараса Шевченка за участі спеціальної гості – професора д-ра Люсії Марії Пашоаль Гімарайнш Конференція. В ході заходу будуть обговорені історичні аспекти життя України та Бразилії того часу, крім того, слухачі також дізнаються про особисті властивості імператора та про цікаві події, що відбувалися під час його подорожі.

Як ми раніше повідомляли, у Бразилії вже розпочалися культурні події з нагоди 130-річчя української імміграції до країни.

А чи знаєте, що українська імміграція до Бразилії мала три хвилі: перша – з останньої чверті XIX ст. до Першої світової війни, друга – у період між Першою і Другою світовими війнами, третя – після Другої світової війни». Основними причинами імміграції були пошук кращого життя, нових економічних можливостей та втеча від жахіть війни й комунізму, у тому числі голодоморів в Україні.

У Бразилії найчисленніша українська громада в Латинській Америці – від 600 тисяч до 1 млн. Більшість із них проживають у штаті Парана, а також у штатах Санта-Катарина, Ріу-Ґранді-ду-Сул та Сан-Паулу. Найбільшими містами компактного проживання українців є Прудентополіс, Куритиба, Уніао-да-Віторія та інші. При цьому в Прудентополісі етнічні українці становлять до 80% населення.

В країні діє багато громадських діаспорських організацій, фольклорних колективів та українських релігійних об’єднань. При церквах діють суботні школи з вивчення катехизму українською мовою. Найбільш відома – суботня школа імені Лесі Українки при Українському товаристві Бразилії в Куритибі.

Читайте також: Перші українські школи та виші за кордоном утворювалися при церквах українських громад США та Бразилії

Окрім того, спеціальний закон визначає 24 серпня як Національний день української громади в Бразилії. А до календаря визначних дат штату Парана внесено День Українського козацького братства, який відзначають щорічно в суботу перед Великоднем.

В українській католицькій церкві Божественного Святого Духу (Igreja Divino Espírito Santo) в Апукарані у грудні 2019 року відкрили меморіал першим українським переселенцям в регіоні. 

А у жовтні 2017 року українська громада Бразилії відзначила 50-у річницю відкриття площі України та пам’ятника українському поету та художнику Тарасу Шевченку в столиці штату Парана місті Куритиба.

Схожі публікації

Залишити коментар