Перші українські школи та виші за кордоном утворювалися при церквах українських громад США та Бразилії

від Стожари

Перші українські школи за межами Батьківщини виникли ще наприкінці ХІХ ст. Вони утворювалися при церквах українських громад США та Бразилії.

Про це повідомляється на сторінці Музею української діаспори в Фейсбук.

Канадська зорганізована мережа громадських шкіл отримала назву «Рідна школа». В освітніх учбових закладах викладалась мова, література, географія та історія України.

Діти з українських родин опановували мову та літературу батьків в суботніх та недільних школах, у вільний від навчання у державних закладах час. Учні молодшого віку навчались у так званих «школах українознавства», а старші поглиблювали свої знання на літніх «курсах українознавства», які діяли у період літніх канікул.

З розширенням мережі громадських національних шкіл з’являються координуючі центри (у тих країнах країнах, де існує українська діаспора). Як приклад – Українська центральна шкільна рада в Австралії.

Для більш успішного проведення навчального процесу та задоволення навчальних потреб з самого початку існування громадських українських шкіл був налагоджений друк шкільних підручників. Українські вищі навчальні заклади з’являються спершу у Західній Європі у І пол. ХХ ст. (у Празі, Відні, Мюнхені та Берліні).

На сьогодні за кордоном діє більш як 40 вищих українських навчальних закладів та наукових установ, а курси українознавства введено у навчальний процес 50-ти університетів світу.

Схожі публікації

Залишити коментар