“Асоційоване тріо”. Україна, Грузія та Молдова заснували новий формат заради євроінтеграції

від Стожари

Україна, Грузія та Молдова підписали документ, який створює формат “Асоційованого тріо” з метою посилення співпраці між державами на шляху до членства у Євросоюзі.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

«Асоційоване тріо – це наше повідомлення про те, що немає альтернативи європейській інтеграції для наших трьох країн-партнерів і немає альтернативи також і для Європи, тому що вони мають сприймати наші три країни як серйозний проєкт із забезпечення миру і процвітання в Європі», – сказав Кулеба.

Він зауважив, що Україна, Грузія, Молдова мають статус асоційованих партнерів та підписали Угоду про асоціацію з ЄС.

«Ми, звісно, хотіли б стати членами ЄС у майбутньому. Ми сьогодні погодилися формалізувати цей статус і разом продовжувати рухатися шляхом до європейської інтеграції», – додав він.

Формат «асоційованого тріо», пояснив Кулеба, передбачає структуризацію консультацій щодо європейської інтеграції між МЗС трьох країн, залучення до діалогу з європейськими інституціями та членами ЄС, а також координовану позицію країн у рамках «Східного партнерства».

Нагадаємо, в Україні зі спільним візитом перебувають в.о. прем’єр-міністра, міністр закордонних справ та європейської інтеграції Молдови Ауреліу Чокой та віцепрем’єр-міністр, міністр закордонних справ Грузії Давід Залкаліані. Вони прибули до Києва на запрошення української сторони, щоб, серед іншого, обговорити підготовку до чергового саміту «Східного партнерства», що має відбутися у другій половині року.

Нагадаємо, раніше Україна, Молдова та Грузія вважають, що формат Східного партнерства має належним чином враховувати європейські прагнення трьох країн та запровадити амбітний підхід для поглиблення їхньої інтеграції з ЄС.

Схожі публікації

Залишити коментар