В Ірландії знайшли стародавні монети Київської Русі

від Комарі Альберт

Стародавні монети Київської Русі знайшли цього cерпня біля міста Корк в Ірландії. Така знахідка є доволі незвичною для Ірландії. Металошукач виявив кілька дуже рідкісних монет, що датуються епохою Київської Русі періода понад 1000 років тому. Ці срібні та золоті монети є першими свого роду знайденими в Ірландії, вони дають нові уявлення про середньовічний період.

Знайшов їх ентузіаст металошукач Роберт Карлі в Гланмірі, неподалік від міста Корк. Поряд з монетами більше нічого не знайдено. Монети невеликі, із викарбованими християнськими символами, зображеннями монархів і тризуба.

Старовинні монети з Київської Русі датуються Х століттям. Вірогідніше всього викарбувані вони були за часів Володимира Великого (958 – 1015 рр. н.е.). До Володимира Великого Русь використовувала арабську та візантійську валюту чи золоті бруски. Чеканка власних грошей “була, такою собі, політичною декларацією про суверенітет і значимість країни”.

Монети цього часу надзвичайно рідкісні і, ймовірно, використовувалися для оплати торговців і найманців. Хто б не закопав їх у землю, він так і не повернувся, щоб знайти свій невеликий скарб монет, які надзвичайно добре збереглися. Особа власника не відома, але припускають що він був вікінгом.

У 10 та 11 столітті нашої ери вікінги оселилися в місті Корк і перетворили його на великий торговий центр, який був пов’язаний зі скандинавськими торговими мережами, що простягався на схід, до самої Київської Русі. Особа, яка поховала монети, “ймовірно, була найманцем, яка доставила їх на територію Ірландії”. Монети показують, як, незважаючи на свою страхітливу репутацію, вікінги також з’єднували далекі частини світу, такі як Ірландія та Україна.

Що цікаво – монети нижчої якості зустрічаються більше на колишніх землях Київської Русі, а срібняки кращої якості – поза нею. Схоже, ті, що мають більш високу чистоту срібла, використовувались для оплати іноземних купців і найманців. Монети вікінгів також могли використовуватися в дипломатичних цілях. Подарунки мали важливе значення для створення союзів у середні віки.

Роберт в захваті від своєї знахідки, і в своєму листі він заявляє, що “кожен металошукач-любитель мріяв би знайти щось подібне”. Він також вважає, що його відкриття показують, що в Ірландії ще приховано багато цінних знахідок.

Як повідомлялося, в селі Легедзине – найбільший Музей Трипільської культури в Україні.

Схожі публікації

Залишити коментар