Російська влада вирішила ліквідувати Сибірський центр української культури «Сiрий клин» в Омську

від Стожари

Влада Росії ухвалила рішення ліквідувати Сибірський центр української культури «Сiрий клин» в Омську.

Омський обласний суд зареєстрував заяву управління Мін’юсту щодо ліквідації регіональної громадської організації “Сибірський центр української культури “Ciрий Клин”.

Засідання суду з розгляду адміністративного позову призначено на 28 серпня.

Наразі, про причини ліквідації регіональної громадської організації “Сибірський центр української культури “Ciрий Клин” офіційно не повідомляється.

У Міністерстві закордонних справ України закликали думати над адекватною відповіддю.

“Чергові репресії російської влади проти української громади РФ. Треба думати над адекватною відповіддю, а не емоційною реакцією!” – написав у Twitter заступник міністра закордонних справ Василь Боднар.

Тим часом Російський центр науки і культури “Росспівробітництво” спокійно почувається в Києві та Одесі.

Що ж передувало закриттю центру української культури:

27 січня 2010 року рішенням Верховного суду РФ за позовом Мін’юсту була ліквідована Федеральна національно-культурна автономія українців Росії, яка існувала з 27 березня 1998 року. Позов базувався на скарзі активіста фонду «Батьківщина» Журавльова, який заявляв, що ФНКА УР «веде політичну діяльність, прославляє бандерівців і виливає негатив на Росію».

18 травня 2012 року Верховний суд Росії остаточно прийняв рішення про ліквідацію Об’єднання українців Росії і виключив його з Єдиного державного реєстру юридичних осіб.

2017 року влада Москви ліквідували Бібліотеку української літератури.

Історія Сірого Клину, зі спогадів Божескула Юрiя, голови Омської регіональної громадської організації Сибiрського центру українськоi культури «Сiрий Клин»:

Божескул Юрiй, голова Омської регіональної громадської організації Сибiрського центру українськоi культури «Сiрий Клин».

Омська регiональна громадська организацiя Сибiрськiй центр української культури «Сірий Клин» була заснована в квiтнi 1992 року. Її створення благословив архiєпископ Омський-Тарський Феодосiй (в миру Iгор Iванович Процюк уродженець з Волинської областi Захiдної України, один з найстарiших на той час iєрархiв Руської Православної церкви), за пiдтримкою губернатора Омської областi Л.К. Полежаєва, комiтету по культурi та мистетству адміністрації Омської областi.

З перших днiв свого iснування Центр ухвалив свiй статут, визначив основну мету й завдання дiяльностi: збереження та розвиток культури, мови, звичаї i промислів українського народу; збагачення української пiсенної культури, передавати українську спадщину молодшому поколінню, пiдтримка культурних зв’язків з рiзними нацiональними громадами Омьскої областi та поза її межами; формування добрих вiдношень з Грекокатолицькими й Православними церквами, здійснення соціальної дозвіллєвої дiяльностi, благодійність в рiзноманiтних її проявленнях. Основу центра, йього кiстяк становить представники старшого поколiння як найбiльш, вони являються активними учасниками всiх культурних программ та заходiв: спiвають пiснi, грають на музичних iнструментах, виготовлюють самi реквизит для постанов спектаклів. Це вони, вiдiрванi вiд рiдної матiнки землi, зберегли в своiй па’ятi та передають нащадкам все те що колихає серце й душу українського народу в пiснях, вiршах, танцях, звичаях i традицiях. Не можу не вiдзначити, що своїм прикладом старшi представники колективу «Сірого Клину» притягують не тiльки увагу та зацiкавленнiсть, але й передають свiй найбагатiший досвiд та вмiння молодому поколiнню населення мiста Омська та Омської областi.

Вірослав Володимирович Мендзiв

Вірослав Володимирович Мендзiв засновник Омської регiональної громадської организацiї Сибiрськiй центр української культури «Сірий Клин». З 1993 по 2001 роки був головою центру. Народився 28 лютого 1938 року в селi Корчин Сколовського району Львiвської областi. В 1955 роцi переїхав в Омськ до сiм’ї, яка була репресована за участь його батька у УПА.

1962 роцi закiнчив Омський авiацiйний технiкум iм. Жуковського. Працював на Сибзаводi «Металiст». Пройшов шлях вiд учня-модельника ливарного цеху до заступника директора заводу з загальним стажем працi – 42 роки. Невтомний поборник українства в Омському регiонi. Вiн являється не тiльки iнiциатором створення ОРГО СЦУК «Сірий Клин», але ще й пам’ятника Т.Г. Шевченко. Для цiєї мети Вирослав Володимирович став одним із засновників фонду iм. Т.Г. Шевченко та очолив його як голова В ході спільної творчої дiяльностi з омським скульптором Анатолiєм Андрійовичем Цимбалом ця яскрава iдея булла втiлена в життя. 10 вересня 2006 року в м. Сургутi зявився новий пам’ятник – бюст великого українського письменника. Честь вiдкриття монумент наддали автору скульптури та меценату Володимиру Самборському жителю м. Сургуту, уродженця Львiвської областi.

З травня 2001 по жовтень 2018 р.р. Омську регiональну громадську организацiю Сибiрськiй центр української культури «Сірий Клин» очолював Сергiй Олексiйович Винник 02 квiтня 1967 року народження, уродженець села Новосуханiвка Сумського району Сумськоi областi. У 1988 році закінцив Сумське артиллеріське командне училище і опинився в Омську де у 1992 року завершив вiйськову служби у званні капітану запасу і зразу ж знайшов керівника Сірого Клину пана Вірослава Мендзива і став активним членом української громадської організації. В 1998 році закінчив юридичний факультет Омського державного університету, а згодом у 1999 році заснував юридичну компанiю «Винник i Партнери», де з ровитком особистого бiзнесу своїми благодiяннями вкладав, не тiльки кошти але й частку душi, в розвиток центру на протязi неутомної працi на посадi голови.

Сергiй Олексiйович Винник

Cергiй Олексiйович вiдзначається за своїм звичаєм поряднiстю, обов’язковiстю та дисциплiнованiстю, як належить тим хто був вихований в атмосферi вiйськового братства та взаємодопомоги. Своїми придатками до умiння зоргонiзувати не тiльки успiшну компанiю за юридичними послугами, але й надати успiх в розвитку української громади в м. Омську, на протязi майже 17 рокiв створювалися колективи художнього майстерства спiву, читання вiршiв, дитячо-юнацький театрально-художній гурток рiзного вiку мешканцiв громади центру. Закрiпився такий жарт вiд Винника С.О. який має право на прийняття як девiз: « …Приходять в центр по бажанню всi, хто не небайдужий до української пiснi та культури. Тому в «Сірому Клинi» аналiз на кров тут нi у кого не беруть, родовід не випитують…..». Гордiстю, що несуть гiднiсть та патрiотизм української культури Омської регiональної громадської организацiї Сибiрськiй центр української культури «Сірий Клин» за перiод iснування необхiдно вiдзначити колективи:

Народний хор української пiснi «Сірий Клин». З метою збереження, розвитку i збагачення української пiсенної культури в Россiї, передачi наслiдку підростаючому поколінню в 1992 роцi був створений хор народної української пiснi. Керiвником на той час булла Н. Iлькова, аккомпанiатором – Д. Саламахин, на протязі багатьох рокiв вони віддали себе работi в центрi. Дякуючи їх старанням та працi, в 2002 роцi хору було присвоєно звання «народний самодіяльний художній колектив». З 2007 року художнiй керiвник хора О.В. Глотова. Ольга Володимирiвна керує хором понад 10 рокiв, показала себе не тiльки грамотним фахівцем, але й досвiдченою людиною, небайдужої до української культури та мистетству. В свiй час вона закiнчила музичне училище iм. Шебалiна в м. Омську, а також ОмДУ – факультет «культури i мистецтва», де по нинiшний день працює в бібліотецi унiверситета як специалiст нотно-музичного вiддiлу. Дякуючи вмiлому керiвництву та всецiлими стараннями колективу, хор української пісні пiдтверджує звання народного вже в четвертий раз!

Склад хору являє змішану групу, в яку входять представники різних поколінь. В репертуарі понад 100 українських народних пісень патріотичної, ліричної, обрядової тематики. Колектив “”Сірий Клин” бере активну участь у районних, міських і регіональних фестивалях, оглядах, конкурсах і святах, семінарах і творчих лабораторіях, демонструючи високий рівень виконавської майстерності. Народний хор української пісні тісно співпрацює з українськими колективами муніципальних районів Омської області: Одеського, Полтавського, Москаленского, Павлоградського та центрів відпочинку м. Омська, надаючи практичну і методичну допомогу. Брав участь у Днях української культури в республіці Казахстан. Учасники хору беруть участь у проведенні театрально-музичних постановах що до православних свят («Через поле, через гай, йде до діток Миколай» та «Зоря над вертепом»). Колектив – частий гість у центрах соціального захисту, милосердя, будинках-інтернатах.

Основні віхи для хору за останні роки це участь в обласних фестивалях української культури «В душі звучать України мотиви», в міжнаціональному фестивалі весільних обрядів, міжнаціональних фестивалях творчих колективів Будинку Дружби і національно-культурних об’єднань Омської області, у Днях української культури в Омській області, в обласному міжнаціональному фестивалі дитячої творчості «Дитинства яскрава палітра». Заслуги колективу в галузі збереження та популяризації української пісенної творчості, а так само народно-прикладної майстерності неодноразово відзначалися грамотами та листами подяки Міністерства культури Омської області та Омського будинку дружби.

Гурт української пісні «Смерічка». Художній керівник: Галина Миколаївна Лузан. Вокальне тріо «Смерічка» було створено в рамках Сибірського центру української культури «Сірий Клин» в 2005 році. За цей час колектив освоїв різножанровий і різнохарактерний репертуар як капeлa, так і з інструментальним супроводом. До складу ансамблю входять викладачі Омського музично-педагогічного коледжу. Колектив веде активну концертно-просвітницьку діяльність на майданчиках міста та області, а в 2007 році гідно виступив на Міжнародному фестивалі «Роде наш красний», що проходив у Лазаревському центрі української культури в р. Сочі. Нагороджені дипломом за участь у I-му Міжнародному фестивалі української народної творчості «Україна в моєму серці» та за вагомий внесок у розвиток і зміцнення дружби між народами.

Дитячо-юнацький театрально-художній колектив «Цвітень». Художній керівник: Тетяна Анисімівна Недашківська. У 1992 році прийшла працювати в центр української культури «Сірий Клин», де створила дитячо-юнацький театральний художній гурток «Цвітень». Діти беруть участь у всіх проведених центром заходах: День Незалежності України, «Святі рідної мови», День Святого Миколая, різдвяних і новорічних святах, літературно-художніх композиціях з творчості Т. Г. Шевченка, Л. Українки, І. Франка, свято Пасхи, День матері та ін. Колектив нагороджений різними грамотами та листами подяки.

Молодіжне крило «Мрія»

при Сибірському центрі української культури «Сірий Клин». Це наймолодший колектив нашого центру-створений в жовтні 2011 року. Налічує понад 20 осіб у віці від 14 до 25 років, в основному це школярі старшого віку і студенти Омських вузів. Координатор проекту Тетяна Кондратьєва, художній керівник Ольга Глотова. Молодь з великим зацікавленням вивчає український пісенний репертуар, цікавиться історією створення центру, активно бере участь у всіх заходах. В репертуарі колективу українські народні та сучасні пісні. Жанр: академічна манера співу і старовинні народні пісні в сучасній інструментальній обробці.

Сибірський центр української культури активно і постійно співпрацює з різними колективами області.

В листопадi 2018 року у зв’язку з створенням Межрегіональної громадської органiзацiї Культурно-освітнє об’єднання «Український Конгрес» і обранням Сергія Винника головою та з обранням його у листопаді 2018 року регiональним вiце президентом СКУ по Росiї та Азiї Сергій Винник склав повноваження голови ОРГО СЦУК «Сірий Клин». В жовтні того ж року на загальному зiбраннi ценра був одноголосно обраний головою Божескул Юрiй Дмитрович 28 лютого 1967 року народження уродженець м. Львiв. Продовження працi наповнюється все новими й новими заходами не тiльки в громадi але й на iнших майданчиках м. Омська, областi i за її межами. Шануємо кожного року свiтлу пам’ять великого Кобзаря Т.Г. Шевченка покладанням квiтiв, читання вiршiв та спiвання пiсень у пам’ятного гранітного камня, що знаходиться за адресою м. Омськ, вул. Iподромна, 37/169, встановленого в 2006 р. по iніціативi – Сибірського центра української культури «Сірий клин».

Кожного року в громадi плануються до сорока заходiв участi колективiв центру на рiзних майданчиках культурно-дозвільних центрiв, парках, скверах, бiблiотеках та iнше, зi своїми программами та режисерськими постановами. Велику зацiкавленiсь придбали своїми виступами до звичної публiки рiзного поколiння, якi не вiдпускають без оплеcвкiв i слiв вдячностi за ту атмосферу укрїнської душi, що перебувала i передавалась довкола.

Щороку активну участь громада «Сiрого Клину» також втiшає мешканцiв мiста своiми виставками в рiзних куточках Омська, де з великою зацiкавленостю сприймають все, що торкається рiзноманiтної галузi этнiчної культури України.

Схожі публікації

Залишити коментар