Як українські заробітчани впливають на ВВП Польщі: Перші результати аналітиків

Упродовж 2013-2018 рр. заробітчани з України щорічно забезпечували приріст польського валового внутрішнього продукту (ВВП) на 0,5 %. Сукупний внесок українських заробітчан становив 13 % приросту ВВП Республіки Польща (РП) за цей період.

Про це з повідомив Національний банк Польщі, передає Zaxid.net.

Українські робітники також посприяли збільшенню зайнятості в РП на 0,8 % на рік. Автори дослідження наголосили, що їхня робота — перша спроба оцінити вплив українських робітників на економічний розвиток Польщі.

У дослідженні йшлося про те, що зараз немає повної офіційної статистики про кількість українців, котрі працювали в РП у 2013-2018 рр. Тому використали альтернативні джерела збору інформації, такі як, до прикладу, опитування в чотирьох великих містах Польщі, дані прикордонної служби, статистику платників єдиного соціального внеску.

Згідно з підрахунками авторів дослідження, за цей період у Польщі працювало на постійній або тимчасовій основі 2млн українців.

Зараз у РП через пандемію коронавірусу закрили частину вакансій на підприємствах. При цьому у час карантину польські роботодавці відчули гострий дефіцит українських заробітчан. Зокрема, близько 150 тис. українців у час карантину повернулися додому. Тож у Польщі забракло працівників у харчовій промисловості та логістичній сфері.
Поляки стали переживати за врожай. Тож уряд країни дозволив автоматичне продовження документів на легальне перебування та роботу українців у період пандемії. Але найвищий попит на працівників — у харчовій промисловості, логістиці, виробництві побутової техніки, деревообробній галузі, будівництві та сільському господарстві.

Зараз основною перепоною для приїзду на роботу для українців до РП є обсервація терміном на два тижні.

Як повідомлялося, директор Польського Інституту в Києві дав інтерв’ю, в якому наголосив -наші народи мають пам’ятати те, що їх поєднує, а не розділяє.

Схожі публікації

Залишити коментар