Росія поступово програє справу у збитті МН 17. І впевненно наближається до «клубу» держав-спонсорів тероризму

від Стожари

Рівно шість років тому 298 чоловік сіли на літак Boeing 777 в Амстердамі, щоби згодом опинитися у малайзійському Куала-Лумпурі. Однак вже за кілька годин усі вони загинули в небі над Донеччиною внаслідок ураження ракетою 9М38 зенітно-ракетного комплексу «БУК». Нині вже ні в кого не виникає сумнівів, що одна з найбільших авіакатастроф за всю історію сталася через дії підданих держави, яка сіє терор і страх у всьому світі – Росії.

До катастрофи причетний російський генерал-полковник

Згідно із висновками Об’єднаної слідчої групи (JIT) лайнер Malaysia Airlines (рейс МН 17) було збито з території, контрольованої так званими повстанцями ДНР. Зенітно-ракетний комплекс, з якого завдали удару, належав 53-й бригаді ППО російських збройних сил. «БУК» привезли з Росії в Україну у день катастрофи і повернули його назад після запуску ракети.

Не зважаючи на те, що Росія усіма можливими засобами затягує слідство, світова спільнота переконана, що державі-агресору не уникнути відповідальності за катастрофу 17 липня 2014 року. Адже її спричинили дії саме російських кадрових військових і найманців, які помилково збили не той літак, що планувалося. Міжнародна група Bellingcat, видання The Insider разом із телерадіокомпанією ВВС ідентифікували одного з ключових фігурантів справи – Володимира Івановича. Під цим ім’ям працював заступник керівника прикордонної служби ФСБ генерал-полковник Андрій Бурлака. Саме він відповідав за поставку на Донбас важкого озброєння з Росії.

Про свою моральну відповідальність за вбивство пасажирів і екіпажу МН 17 обмовився в інтерв’ю Times навіть екс-офіцер російської розвідки, екс-міністр оборони ДНР Ігор Гіркін (Стрєлков). А це ще один тривожний дзвіночок для росіян. І як би вони не перекручували факти, не фальсифікували докази, не залякували свідків та не затягували процес численними зверненнями, їх вину буде доведено остаточно. Не так давно вони втратили останнього союзника у цій гучній справі. Колишній прем’єр Малайзії Махатхір Мохамад подав у відставку.

Понад сім тисяч позовів проти Росії через події в Криму та на Донбасі

Два дні тому Європейський Суд з прав людини зареєстрував позов уряду Нідерландів проти Росії за причетність у знищенні МН 17 над Донбасом. При цьому у ЄСПЛ мають ще п’ять міждержавних позовів та біля 7 000 індивідуальних позовів у зв’язку з подіями в Криму та Східній Україні. Усі вони очікують розгляду в Суді.
Досудове розслідування Міжнародного кримінального суду за позовом України довело неспростовні факти фінансування, безпосереднього керівництва та участі Росії в терористичній діяльності на Донбасі.

На думку багатьох світових лідерів Росію необхідно визнати країною-спонсором міжнародного тероризму. Її називають також державою-вбивцею. До слова, сучасний варіант Конституції РФ визначається пріоритетним над міжнародним правом, а отже дуже навіть можливим є ігнорування Кремлем майбутніх вердиктів. І міжнародна спільнота буде змушена посилити тиск на Росію шляхом жорсткіших санкцій тощо.

Підірвати світовий устрій

У червні цього року члени конгресу від Республіканської партії США презентували солідну доповідь, у якій заявили, що Москва веде агресивну діяльність з підвищення свого впливу на міжнародній арені шляхом підриву світового устрою. Окрім того, вони звинуватили Росію у підтримці збройних сил Ірану – Корпусу вартових ісламської революції, а також рухів «Хезболла», «Талібан» і «Російського імперського руху», названого у Солучених Штатах терористичним угрупуванням. Згідно з документом, Росія повинна припинити підтримку сірійського лідера Башара Асада і повернути Кримський півострів під контроль українського уряду.

Автори документу нагадують про вторгнення російських військ до Грузії, анексію Абхазії і Південної Осетії, захоплення Криму і їх причетність до подій на Сході України. За словами американських законодавців, росіянами було застосовано хімічну зброю для скоєння політичних вбивств у Великобританії, організовано дезінформаційні кампанії у США та інших країнах. Серед претензій також постачання зброї «Талібану» в Афганістані, участь російських військових у подіях в Лівії, спільні військові дії в Сірії разом із іранським Корпусом вартових ісламської революції та «Хезболли».

У списку американського Держдепу є чотири держави-спонсори тероризму (Південна Корея, Сірія, Іран та Судан). Автори доповіді наполягають, щоби до цієї «компанії» долучили і Росію. Окрім всього іншого, вони рекомендують продовжити надання фінансової і військової допомоги Грузії і України.

Вочевидь, обговорення російської агресії стане головною темою усіх самітів NATO, а Державний департамент США таки розробить нову інформаційну стратегію, що дозволить звертатися безпосередньо до російського народу.

І навіть наймахровіша пропаганда чи наймасштабніша брехня не переконають світову спільноту і, власне росіян, що МН 17 начебто збили українці, а російських військових немає на Донбасі та в Сирії. Не приховають звіриного оскалу держави-спонсора тероризму.

Автор: Ігор Кравців

Схожі публікації