Чому бунтує Хабаровськ: “Ми не бидло!”, “Ми не боїмося – ми проти путінського режиму”.

від Стожари

П’ять днів поспіль на Далекому Сході Росії у Хабаровському краї тривають мирні протести. ЗМІ повідомляють, що сьогодні Хабаровськ є прикладом того як в рабській країні проростає паросток революції. То що ж відбувається в Росії?

Результати брехливого голосування за поправки до Конституції РФ, які передбачають «обнулення» президентських термінів Володимира Путіната, виявилася останньою краплею ненависті росіян до господаря Кремля. А арешт губернатора Хабаровського краю — першим сплеском цієї ненависті.

Масові акції протесту розпочались в Хабаровському краї на вихідних і були неузгодженими з владою. Багато людей вийшли на вулиці, щоб не тільки підтримати свого, як то кажуть, «народного» губернатора Сергія Фургала, а й висловити незадоволення путінським режимом.

ЗМІ повідомляють, що люди спочатку зібралися біля будівлі обласного уряду, а потім рушили по центральній вулиці міста у бік річки Амур і повернулися на площу Леніна. Автомобілісти сигналять на підтримку мітингувальників.

Тільки за офіційними оцінками, на мітинг в суботу прийшли до 12 тисяч осіб, за незалежними підрахунками – від 30 тисяч до 60 тисяч. “Мітингували ж не тільки Хабаровськ: Комсомольськ-на-Амурі, Ніколаевск-на-Амурі, Вяземское, в селах по 10 осіб збиралися з плакатами на підтримку губернатора.

У мережі поширюється відео, на якому жителі Хабаровського краю розповідають на камеру, чому десятки тисяч жителів Далекого Сходу вийшли на безпрецедентні за масштабом акції протесту.

«Ми не бидло!»

«Ми не боїмося – ми проти путінського режиму».

«Москва зайшла на Далекий Схід, у Хабаровський край. Вони курирують все. Вони забирають наші податки. «Гагарино» під Москвою, ліс під Москвою… З’явився губернатор, який звернув увагу на рідний край, але…»

«Путіна вигнати».

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що у Кремлі з розумінням ставляться до протестів жителів Хабаровського краю. Людям «просто потрібно набратися терпіння», вважає Пєсков.

За інформацією телеграм-каналу «Протестная Россия», на сьогодні також заплановано акції протесту в Москві та Санкт-Петербурзі. Люди збираються вийти проти сфальсифікованих Кремлем результатів голосування за поправки до конституції РФ.

Додамо, що південь Хабаровського краю, включаючи Хабаровськ, входить в Зелений Клин, Закитайщину.

Колись українські переселенці становили тут такий великий відсоток населення, що при розпаді імперії в 1917-1921 роках місцеві українці мали своє військо, проводили Всеукраїнські з’їзди Далекого Сходу і намагалися встановити контакти з УНР. Все це закінчилося з приходом більшовиків у 1922 році. А далі репресії й асиміляція сильно змінили ситуацію.

Але й цікавим є те, що на гербі Хабаровського краю зображений білогрудий чорний ведмідь з висолопленим червоним язиком, який сидить у добре відомій нам позі козака Мамая, але замість бандури у лапах тримає щит, на якому, окрім маленької червоної рибки, зображений обернений вилкоподібний хрест… блакитного кольору на жовтому тлі.

Схожі публікації

Залишити коментар