Тонкощі бізнесу в Україні очима норвезького інвестора

Норвезькі компанії вірять, що в Україні є всі можливості для залучення великих інвестицій. Але підкреслюють, що всім гравцям ринку потрібні чесні і незалежні суди, ефективна правоохоронна система, а також прозорі правила єдині для всіх.

Ситуацію аналізував Егіл Магне Хогстад, головний виконавчий директор (CEO) Pelagia AS, передає НВ.

У 2008 році в Осло була створена Норвезько-Українська Торгова Палата. Тоді в ній було всього 8 компаній. Сьогодні вона об’єднує понад сто великих і маленьких підприємств з обох країн. Безумовним лідером торгового балансу є норвезькі морепродукти. Компанія пана Егіла Магне Хогстада також займається експортом риби, вона почала співпрацювати з Україною в 2009 році.

“За цей час нам доводилося стикатися з різного виду труднощами. За часів Януковича-Азарова наші контейнери просто зупиняли в Миколаївському порту і тримали по кілька днів в надії отримати хабара. Пізніше нам влаштовували маски-шоу з вилученням всієї ділової документації і техніки”, – згадує керівник масштабного бізнесу.

Проте масштабній компанії вдалося впоратися з цими труднощами і продовжити вести бізнес в Україні.

“Однак найскладнішим випробуванням став обман з боку українського партнера, з яким ми співпрацювали більше 6 років. Він отримав продукцію на $3 мільйони, успішно реалізував її і не розплатився з нашою компанією. Ми завжди діємо в правовому полі, тому відразу звернулися до міжнародного арбітражу, який встановив факт порушення контракту і стягнув борг. Ми виграли всі можливі суди в цій справі: від Запоріжжя, де розташований завод цього партнера, до Верховного Суду в Києві. Але як показує практика — виграти суд в Україні ще нічого не означає. Поки тривали тяжби, штучно затягувані опонентами і судами, наш недавній партнер зміг переоформити свій завод на новостворену компанію, а також вивести всі кошти зі своїх рахунків”, – констатує прикрі українські реалії норвезький бізнесмен.

Варто зазначити, що ця стандартна для України ситуація мала суттєвий вплив на всіх учасників норвезько-української зовнішньоекономічної діяльності – відбулося значне зростання цін на товари, що імпортуються в Україну з Норвегії.

“Адже експортні поставки товарів як правило страхуються. Вартість такої страховки включається в ціну товару. Угода, за якою ми судимося з нашим контрагентом з України, була застрахована національною кредитно-страховою компанією, GIEK Kredittforsikring AS, що належить норвезькому міністерству торгівлі, промисловості і рибальства. Це дуже важливий інструмент в торгівлі з країнами з високими ризиками, оскільки угода гарантується Норвезьким державою”, – пояснив пан Егіл Магне Хогстад.

Після того як українська компанія відмовилася розплатитися за товар, GIEK Kredittforsikring AS покрив частину втраченої суми. Грубо кажучи, оскільки компанія державна то норвезькі платники податків заплатили за товар, який отримали наші колишні українські партнери. Потім GIEK Kredittforsikring AS практично повністю припинив страхувати експорт в українському напрямку.

Таке вимушене рішення державного агентства ускладнило умови торгівлі для всіх норвезьких постачальників продукції в Україну. Інші страхові фонди відмовляються страхувати операції з Україною або істотно підвищують вартість такої страховки.

“Норвезькі товари будуть коштувати дорожче для українських споживачів доти, поки не буде вирішено нашу суперечку з місцевим партнером”, – каже головний виконавчий директор Pelagia AS.

Подібні кейси в цілому негативно впливають на інвестиційну привабливість України, яка оголосила безпрецедентне полювання на інвесторів.

“Ми уважно стежимо за розвитком економіки України і щиро віримо, що тут є всі можливості для великих інвестицій. Україна могла б стати не тільки ринком збуту морепродуктів. За позитивного інвестиційного клімату нам було б цікаво створити тут хаб з переробки морепродуктів. Уже з території України товари з високою доданою вартістю будуть доставлятися на європейський ринок. Ми та інші норвезькі компанії знаємо, як будувати бізнес і створювати робочі місця. Але нам потрібні чесні і незалежні суди, ефективна правоохоронна система, а також прозорі правила єдині для всіх”, – зауважив норвезький бізнес-партнер.

Варто зауважити, Норвегія синхронно із Заходом ввела санкції проти Росії у відповідь на агресію проти України, і на відміну від Заходу, норвежці зробили це на постійній основі. Підтримка України коштувала норвезьким експортерам величезного ринку збуту морепродуктів у російському напрямку. Зараз же Україна з допомогою недореформованої судової системи змушує норвезьких платників податків заплатити за зірваний контракт.

Як повідомлялося раніше, трудова міграція є частиною олігархічної системи в Україні.

Схожі публікації