В український закон про освіту не вноситимуть змін на догоду Угорщиині – Кулеба

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба запевнив,  що закон “Про освіту” на вимогу Угорщини не будуть вносити жодних додаткових змін, крім рекомендованих Венеціанською комісією.

Про це він заявив в ефірі програми “Право на владу”.

“Ми відкидаємо будь-які вимоги наших угорських партнерів про додаткові зміни до закону “Про освіту”. Принципи, закладені в законі “Про освіту” ми не будемо змінювати на догоду комусь. Мова державна у нас в країні одна”, – зазначив міністр Кулеба.

Він нагадав, зокрема, що Венеціанська комісія серед іншого рекомендувала продовжити перехідний період для переходу на нову систему навчання.

Міністр підкреслив, що Україна не буде змінювати принципи освітнього закону.

Водночас він зауважив, що Угорщина ніколи ані на офіційних, ані на неофіційних переговорах і в публічних заявах не заперечувала, що українці угорського походження мають володіти державною – українською мовою.

Разом з тим Кулеба закликав не виводити проблемні питання в Закарпатті на рівень сеператизму, наводячи при цьому приклади Донбасу або Криму.

“У нас не було на Донбасі сепаратизму. У нас не було в Криму сепаратизму. У нас — російська агресія. Якби Росія не зайшла на Донбас, якби вона не зайшла в Крим, ми б знайшли рішення для тих проблем у суспільстві всередині нашого внутрішнього українського діалогу”, – додав міністр.

Варто зазначити, що відносини України та Угорщини деще ускладнилися останніми роками.

Глава МЗС Кулеба також запевнив, що його нещодавній візит до Угорщини полягав у тому, щоб налагодити стосунки двох країн та розблокувати засідання комісії «Україна-НАТО», яке блокує Угорщина.

Нагадаємо, Угорщина пред’являє претензії до України через два закони, що були прийняті у 2017 (Закон про освіту) і 2019 (Закон про функіонування української мови як державної) роках. Згідно з нормами цього документа, було розширено використання державної мови в шкільному навчанні. У Будапешті вважають, що обидва документи порушують право на використання мови національними меншинами. Ще два роки тому міністр закордонних справ Угорщини Петер Сиятро заявив, що уряд Угорщини вирішив блокувати всі подальші рішення Європейського союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною.

Наприкінці жовтня 2019 року Угорщина наклала вето на спільну заяву послів НАТО стосовно України і у листопаді голова комітету парламенту Угорщини з питань національної єдності Янош Бенцик заявив, що Угорщина і надалі послідовно блокуватиме зближення України із Північноатлантичним альянсом та ЄС. 

Також у жовтні 2019 року президент Володимир Зеленський проінформував генерального секретаря НАТО, що Україна вже виконала шість із семи рекомендацій Венеціанської комісії щодо внесення змін до закону про освіту у питанні захисту національних меншин.

Як повідомлялося раніше, українська мова пережила чотири століття репресій – документ ально підтверджено 134 акти лінгвоциду.

Схожі публікації

Залишити коментар