Ринок Латвії – гарний майданчик для виходу українських компаній на ринки ЄС

Що можуть запропонувати європейським покупцям українські виробники? Чому досі не вдалося налагодити повноцінне економічне співробітництво між Україною та країнами ЄС? Які перепони є на шляху налагодження ділових контактів та продуктивної взаємодії між українськими та європейськими бізнесменами?

Свої міркування стосовно цих та інших питань бізнесу для Торгово-промислової палати України розповів Олександр Петров, голова правління «Торгового дому України в ЄС», який почав функціонувати з квітня цього року в столиці Латвії Ризі.

Як влучно підмітив пан Петров, Україна та Латвія можуть бути особливо цікаві один одному зокрема, тому, що у нас дуже схожий менталітет і тому ми легше знаходимо порозуміння.

“Крім того, Латвія корисна Україні своїм досвідом, в тому числі в залученні еврофінансування – країна має великий досвід економічної інтеграції. Деякі українські компанії вже намагалися вийти на ринок ЄС, але отримали негативний досвід, і після цього вони кажуть, що ринок Європи не для них. Ми допомагаємо їм перебудуватися і вберегти бізнес на вході в нову країну від зовсім грубих помилок. Ми постійно перебуваємо в комунікації”, – зазначив голова правління «Торгового дому України в ЄС».

Стосовно того, які завдання стоять перед торговим домом, за словами Олександра Петрова, варто виокремити наступні: Якщо товар вже створений і реалізується на ринку, Торговий дім дає оцінку його можливості просування на зовнішньому ринку, наскільки він готовий працювати в Європі. Також, в рамках Торгового дому пропонуються послуги профільного торгового менеджера з того чи іншого виду продукції. Наприклад, в 90% випадків у компанії не зареєстровані патент і бренд, а її керівництво не знає, що український патент не працює на весь світ. Український торговий дім працює тільки з проектами, що мають горизонт планування не менше півроку. 

“Ця модель взята від українських торгових домів XIX століття, які займалися  кооперацією і торгівлею різними товарами. Ми взяли цю модель і наклали її на напрямок Україна-Європа”, – пояснює Олександр Петров. 

Тож Торговий дім – це майданчик, на базі якого можна реалізувати товар українського виробництва в Європі, якщо він там має перспективу. 

Варто зазначити, що при виході на ринок ЄС українські компанії стикаються з низкою труднощів. Україна, особливо в останні п’ять років, рухається в бік більшої кооперації з Євросоюзом. Але якщо великі корпорації адаптовані і у них є штатні фахівці з зовнішньоекономічної діяльності, то середній бізнес не має необхідних для цього оборотів і не може утримувати великий штат. Торговий дім України в ЄС» займається тим, що допомагає бізнесу адаптуватися під вимоги європейського ринку. Наприклад, сприяє участі в тендерах. 

При цьому окремим секторам українського бізнесу ринок ЄС може бути особливо цікавий. Серед таких, на думку голови правління Торгового дому, можна зазначити: 

  • агропромисловий комплекс, 
  • м’ясопереробка, 
  • машинобудування, 
  • сировинний бізнес, в тому числі пісок і щебінь. 

“Крім того, є ряд груп товарів глибокої переробки, наприклад, компанія, у якої є ноу-хау по будівництву своїх домівок, – це таке поліно, яке людина збирає і бере на природу. До нас прийшла ще найбільша виставкова компанія, активно співпрацює з іноземними контрагентами. Як відомо, гривня – частково конвертована валюта, в результаті отримані за кордоном євро продаються в Україні по драконівському курсу – всі ці питання ми вирішуємо”, – розповів пан Петров. 

При цьому, Український торговий дім залучає банківське фінансування під товарні потоки. Його фахівці можуть отримувати від банків до 80% кредитування під експортний європейський контракт. Всі ставки для українських компаній, по суті, пільгові – від 3 до 6% річних. Для порівняння в Україні ставка кредиту зазвичай становить 25-35%.

Проте торговий дім працює не лише з невеликими компаніями.

“Недавно до нас звернувся один з найбільших виробників продовольчої групи товарів в Україні, це велика компанія, і їй все одно потрібна допомога при виході на європейський ринок. Таким чином, до нас звертаються не тільки маленькі компанії, але представники самого різного бізнесу, у яких є необхідність в надійних контрагентів”, – підкреслив Олександр Петров. 

Коли компанія укладає договір із закордонним партнером, їй необхідно розуміти, що це за партнер, чи не виявиться він фірмою-одноденкою, адже ця структура повинна існувати принаймні на термін дії договору. Саме Торговий дім гарантує спадкоємність і надійність роботи з контрагентами, в цьому питанні у нього є велика підтримка по лінії МЗС України та Латвії, а також торгово-промислових палат обох країн. 

На сьогоднішній день між Україною та Латвією немає економічного моста, хоча політичний міст вже побудований. 

«Латвія для нас – це вікно на європейський ринок», так кажуть нам наші українські партнери, при цьому тут неймовірно вигідна податкова політика. З певного рівня доходу Латвія стає дуже цікавою країною”, – каже голова правління Торгового дому.

Латвійські компанії, які бажають вийти на ринок України, також звертаються до фахівців Українського торгового дому. Цей напрямок є актуальним продуктом його діяльності – спочатку торговий дім був орієнтований виключно на рух товарів з України в Європу, але поступово виник інтерес до українського ринку і у латвійських виробників. 

“Не так давно у нас були переговори з Торгово-промисловою палатою Латвії, яка повідомила про нашу роботу своїх членів. На початку липня ми спільно з торгово-промисловою палатою Латвії будемо проводити великий вебінар (COVID-19 вплинув на наші комунікаційні плани), на якому будемо обговорювати співробітництво з латвійськими підприємцями, які хотіли б працювати в Україні”, – поділився планами пан Петров.

При цьому Петров вважає, що бізнес-кооперації українських і латвійських компаній заважає в першу чергу брак інформації. 

“Так склалося, що історично Латвія більше орієнтувалася на схід, коли схід був єдиний, говорили – Росія, мали на увазі – Україна і навпаки. Після певних подій сторонам довелося вибирати з яким економічним суб’єктом вести діяльність, і багато латвійських компанії вибрали Україну. У свою чергу українські компанії завжди були зацікавлені в кооперації з Латвією”, – міркує Олександр Петров.

Торговий дім існує як організація не так давно, але говорити про фактичні успіхи вже можна – за цей час він налагодив дуже активну роботу. У кожній країні є свої правила роботи, які треба враховувати. При цьому скрізь потрібно займатися адаптацією продукту. 

“Ми беремо на себе весь процес: від реєстрації бренду на європейському ринку безпосередньо до продажів і виходу на полицю магазину. Як торговий дім, ми можемо вийти на торговельні мережі, показати продукт, з’ясувати, що не так, адаптувати упаковку, щоб опис продукту було зрозумілою клієнтові мовою”, –  розповів голова правління.

Нагадаємо, 29 квітня в режимі онлайн відбувся міжнародний круглий стіл на тему: «Історична політика між Балтикою та Чорним морем». В онлайн-конференції взяли участь провідні дослідники, громадські діячі та науковці з шести країн світу.

Схожі публікації

Залишити коментар